Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Herbata - fermentowane liście lipy
  • Przetwory
  • Przepis na

Herbata - fermentowane liście lipy

12.07.2021 Odsłon: 4077
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
SprytnaChochla
SprytnaChochla

Jeśli myślimy o herbacie z lipy, przychodzą nam do głowy jej kwiaty. Niesłusznie zapominamy o liściach, które również są bardzo zdrowe. Poprawiają trawienie, działają wykrztuśnie, przeciwzapalnie i uspokajająco.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tort z płatków kukurydzianych

Desery tort z płatków kukurydzianych

Ciasto idealne na letnie urodziny. Nietypowy spód z płatków kukurydzianych ob...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta
  • Torty
  • Kremy

Odsłon: 48

> 60 min >60 min
2
Docherro
Docherro
Desery

Legumina z kaszy manny z owocami...droga do raju.

Desery Legumina z kaszy manny z owocami...droga do raju.

Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...

  • Dietetyczne
  • Kasze i ryż
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6606

do 15 min 15 min
25
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

wstążki z sosem bazyliowym

Dania główne wstążki z sosem bazyliowym

Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 69

do 15 min 15 min
2
Futka
Futka
Dania główne

Pulpety w sosie kurkowym

Dania główne Pulpety w sosie kurkowym

Przepis na pulpeciki z piersi indyka w sosie kurkowym na bazie bulionu oraz ś...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Bułki

Odsłon: 210

do 30 min 30 min
6
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 4688

do 30 min 30 min
19
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Przekąski Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Bób
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3082

do 30 min 30 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tort z płatków kukurydzianych

Desery tort z płatków kukurydzianych

Ciasto idealne na letnie urodziny. Nietypowy spód z płatków kukurydzianych ob...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Płatki
  • Ciasta
  • Torty
  • Kremy

Odsłon: 48

> 60 min >60 min
2
Docherro
Docherro
Desery

Legumina z kaszy manny z owocami...droga do raju.

Desery Legumina z kaszy manny z owocami...droga do raju.

Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...

  • Dietetyczne
  • Kasze i ryż
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6606

do 15 min 15 min
25
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

wstążki z sosem bazyliowym

Dania główne wstążki z sosem bazyliowym

Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Makarony
  • Makaronowe

Odsłon: 69

do 15 min 15 min
2
Futka
Futka
Dania główne

Pulpety w sosie kurkowym

Dania główne Pulpety w sosie kurkowym

Przepis na pulpeciki z piersi indyka w sosie kurkowym na bazie bulionu oraz ś...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Tymianek
  • Bułki

Odsłon: 210

do 30 min 30 min
6
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Ciasta Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, pol...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 4688

do 30 min 30 min
19
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Przekąski

Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Przekąski Bób z airfryera – przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę

Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Bób
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3082

do 30 min 30 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Herbata - fermentowane liście lipy
Autor:
SprytnaChochla
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Liście lipy - dowolna ilość
Sposób przygotowania:
1

Liście lipy można zbierać od maja do przełomy sierpnia i września. Oczywiście, najlepsze są młode. Liście zbieramy rano (najlepiej, aby nie było bardzo gorąco, bo nie będą soczyste). Wybieramy liście ładne, nieuszkodzone. Nie myjemy ich, a jedynie przecieramy np. suchym ręcznikiem papierowym, aby je oczyścić. Więdnięcie: Liście układamy (jak na zdjęciu) na ściereczce lub ręczniku papierowym i umieszczamy w zacienionym, przewiewnym miejscu. Pozostawiamy na kilka godzin, co jakiś czas mieszając, aby więdły równomiernie. Liście zwiędnięte to takie, w których nerw główny jest miękki, i po zgięciu go na pół gnie łamie się. Przy okazji w tym czasie liście opuszczą też niechciani lokatorzy, których przepatrzyliśmy. Skręcane: Teraz wszystkie liście skręcamy lub gnieciemy w dłoniach. Powinny puścić soki. Fermentacja: Skręcone liście wkładamy do czystego, wyparzonego słoika i szczelnie zakręcamy. Umieszczamy w ciepłym zacienionym miejscu (można nawet przykryć ściereczką). Najbardziej optymalna temperatura to 22-30 stopnie. Fermentacja powinna trwać 6-8 godzin. W tym czasie liście zmienią kolor i zapach. Po otwarciu słoika poznacie, że fermentacja zachodzi, po bardzo intensywnym słodkim zapachu.

2

Suszenie: Liście tniemy drobniej i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni, przy uchylonych drzwiach przez 1 godzinę, potem dosuszamy jeszcze w temperaturze pokojowej. Susz stanie się ciemniejszy i straci zapach - nie martwcie się, po zaparzeniu znów go odzyska. Sucha fermentacja: Herbatę przekładamy do suchego słoika lub pojemnika i tu zachodzi ostatni proces. Przed 1-3 miesięcy herbata nadal nabiera aromatu.

3

Gotową herbatę z liści zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem przez 5 minut. Można spożywać ją na ciepło lub na zimno. Taką samą fermentację można przeprowadzić na innych liściach, np na liściach malin czy jeżyn - warto spróbować i zaopatrzyć się na zimę w domowe, zdrowotne herbatki. Pomysł zaczerpnęłam z książki, którą bardzo polecam: Katarzyna Mikulska i Artur Bokła "Kawy i herbaty z łąk i lasów"

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki