Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hiram to pyszna marmolada o skandynawskim rodowodzie, przygotowywana najczęściej z rabarbaru ze świeżym imbirem. Takie smaczne powidełka, naprawdę bardzo aromatyczne. Gotowy hiram pasuje idealnie do sera żółtego, koziego, twarogu, na kanapce, a także do serwowania na spodeczku, do gorzkiej herbaty. Najlepiej tureckiej lub rosyjskiej, a zwłaszcza do Iwan czaju.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21710
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 336
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21710
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 336
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 297
Składniki
Rabarbar oczyść i umyj, nie musisz obierać go ze skórki. Pokrój w dość cienkie plasterki.
Zasyp cukrem, dodaj sól, skórkę z cytryny oraz imbir, przykryj i pozostaw na noc lub kilka godzin.
Przez ten czas łodygi puszczą sok.
Następnego dnia gotuj na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrób próbę spodeczka, wylewając kroplę marmolady na zimny (najlepiej schłodzony w zamrażarce) talerzyk i zadrap przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewaj do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknij wyparzonymi nakrętkami.
Ponieważ gorącą konfiturę przelewa się do gorących słoików, nie trzeba jej dodatkowo pasteryzować. Wystarczy zakręcone słoiki (jeśli chcesz, możesz odwrócić je dnem do góry) przykryć kocem, by stygły powoli.