Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hiram to pyszna marmolada o skandynawskim rodowodzie, przygotowywana najczęściej z rabarbaru ze świeżym imbirem. Takie smaczne powidełka, naprawdę bardzo aromatyczne. Gotowy hiram pasuje idealnie do sera żółtego, koziego, twarogu, na kanapce, a także do serwowania na spodeczku, do gorzkiej herbaty. Najlepiej tureckiej lub rosyjskiej, a zwłaszcza do Iwan czaju.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1436
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1451
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1598
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1436
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1451
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1598
Składniki
Rabarbar oczyść i umyj, nie musisz obierać go ze skórki. Pokrój w dość cienkie plasterki.
Zasyp cukrem, dodaj sól, skórkę z cytryny oraz imbir, przykryj i pozostaw na noc lub kilka godzin.
Przez ten czas łodygi puszczą sok.
Następnego dnia gotuj na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrób próbę spodeczka, wylewając kroplę marmolady na zimny (najlepiej schłodzony w zamrażarce) talerzyk i zadrap przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewaj do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknij wyparzonymi nakrętkami.
Ponieważ gorącą konfiturę przelewa się do gorących słoików, nie trzeba jej dodatkowo pasteryzować. Wystarczy zakręcone słoiki (jeśli chcesz, możesz odwrócić je dnem do góry) przykryć kocem, by stygły powoli.