Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hiram to pyszna marmolada o skandynawskim rodowodzie, przygotowywana najczęściej z rabarbaru ze świeżym imbirem. Takie smaczne powidełka, naprawdę bardzo aromatyczne. Gotowy hiram pasuje idealnie do sera żółtego, koziego, twarogu, na kanapce, a także do serwowania na spodeczku, do gorzkiej herbaty. Najlepiej tureckiej lub rosyjskiej, a zwłaszcza do Iwan czaju.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1329
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 268
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 53
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 48
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1329
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 268
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 53
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 48
Składniki
Rabarbar oczyść i umyj, nie musisz obierać go ze skórki. Pokrój w dość cienkie plasterki.
Zasyp cukrem, dodaj sól, skórkę z cytryny oraz imbir, przykryj i pozostaw na noc lub kilka godzin.
Przez ten czas łodygi puszczą sok.
Następnego dnia gotuj na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrób próbę spodeczka, wylewając kroplę marmolady na zimny (najlepiej schłodzony w zamrażarce) talerzyk i zadrap przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewaj do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknij wyparzonymi nakrętkami.
Ponieważ gorącą konfiturę przelewa się do gorących słoików, nie trzeba jej dodatkowo pasteryzować. Wystarczy zakręcone słoiki (jeśli chcesz, możesz odwrócić je dnem do góry) przykryć kocem, by stygły powoli.