Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbuj recepturę na jabłka do słoika na szarlotkę, ale... nie tylko! Przepis na pyszne prażone jabłka jest bardzo uniwersalny. Owoce możesz dodać do każdego deseru (np. ciast czy gofrów) lub podać z kruszonką czy bitą śmietaną. Przygotuj wcześniej, a korzystaj jesienią, gdy szarlotka smakuje najlepiej!
Słoik w rozmiarze 1 litra (lub np. 2 półlitrowe czy 4 po 250 ml)
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 46
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 124
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4189
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 46
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 124
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4189
Składniki
Umyj jabłka, obierz je i wydrąż gniazda nasienne. Wszystkie pokrój na ćwiartki. Odstaw połowę pokrojonych owoców, a drugą część - pokrój na większą kostkę.
Do garnka wlej wodę i sok z cytryny. Zamieszaj. Następnie wsyp cukier, cynamon i pokrojone w kostkę jabłka. Przemieszaj do połączenia się składników.
Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj do miękkości jabłek (max. ok. pół godziny). Pamiętaj, aby często mieszać zawartość garnka. Podczas gotowania dodaj łyżkę masła i wymieszaj.
Pozostałą, drugą połowę jabłek pokrój w kostkę. Gdy jabłka w garnku będą już miękkie (ale nie rozgotowane!), dorzuć te surowe. Gotuj tylko przez kilka minut, aby lekko zmiękły. W procesie pasteryzacji stracą jeszcze dużo z twardości!
Rozgrzej piekarnik do 100 stopni i wyparz przez kilka minut słoiki. Jeszcze ciepłe naczynia napełnij gorącymi, prażonymi jabłka.
Teraz zapasteryzuj słoiki. Ręczniki kuchenne ułóż na spodzie dużego garnka. Włóż słoiki (ściśle, jeden obok drugiego) i nalej wrzątku do 3/4 wysokości słoików (jeśli słoiki ostygły, dostosuj temperaturę wody do nich). Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień, przykryj garnek i gotuj jeszcze 20 minut.
Po upływie czasu wyjmij słoiki i zostaw do zupełnego wystygnięcia.