Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe do sałatek i surówek. Kwaszenie ( kiszenie ) to jeden z najstarszych sposobów konserwowania warzyw i owoców. Dziś mam dla Was dwie propozycje, jedna z dodatkiem cynamonu i goździków, druga z chrzanem i papryczkami chili. Bardzo często możemy spotkać na etykietach sformułowanie kiszony albo kwaszony / kwaszone. Zgodnie z danymi w literaturze specjalistycznej nazwy kiszona/kwaszona oznaczają to samo (używa się ich zamiennie).
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 181
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 540
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 639
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 181
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 540
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 639
Składniki
Owoce przeznaczone do kwaszenia muszą być zupełnie dojrzałe, zdrowe i bez uszkodzeń. Najlepsze są małe lub średniej wielkości, dość twarde i kwaśne. Przygotować zalewę, w litrze przegotowanej gorącej wody rozpuścić sól i cukier, przestudzić. Jabłka umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i ogonki. Na warstwę liści wiśni i gałązek tymianku ułożonych w suchych wyparzonych słojach, ściśle nakładać jabłka. 1 SPOSÓB. Do słoików dodajemy liście i korzeń chrzanu, papryczki chili. 2 SPOSÓB. Do słoików dodajemy cynamon, goździki i pieprz. Następnie zalać jabłka ostudzoną zalewą. Jabłka DO SZYBKIEGO SPOŻYCIA zostawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia. Jabłka DO DŁUGIEGO PRZECHOWANIA zostawić 1-2 dni w temperaturze pokojowej ( przykryć ściereczką ), a następnie przenieść do chłodnego pomieszczenia.