Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w wersji dla diabetyków - czarne owoce, zapas witamin na dobry wzrok zamknięty w słoiczku jest świetnym smarowidłem do pieczywa, naleśników, placków oraz dodatkiem do koktajli, owsianki, słodkiego słoika do pracy. Przepis na 5-6 małych - do 200 ml słoiczków.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2151
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12304
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2151
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12304
Składniki
Z jagód wybieram pozostałości listków i gałązek i przepłukuję bieżącą wodą.
Jagody z cukrem zagotowuję na wolnym ogniu, pozwalam lekko odparować wodzie, jakieś 20 min. w tym samym czasie czyste słoiki wstawiam do piekarnika na 120 stopni, by były wyparzone i gorące przed nakładaniem dżemu.
Zbieram trochę soku z jagód do szklanki - tak ok. 1/4. Studzę i rozpuszczam w nim agar. Rozpuszczony agar wlewam do garnka z jagodami, mieszam i zagotowuję. Dżem jest gotowy.
Nakładam do słoiczków - akurat dla jagód im mniejsze, tym lepiej. Dokładnie czyszczę i osuszam gwint słoiczka, zakręcam - od razu odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia. Zanoszę do DomowejPiwniczki dopiero kolejnego dnia rano.