Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w wersji dla diabetyków - czarne owoce, zapas witamin na dobry wzrok zamknięty w słoiczku jest świetnym smarowidłem do pieczywa, naleśników, placków oraz dodatkiem do koktajli, owsianki, słodkiego słoika do pracy. Przepis na 5-6 małych - do 200 ml słoiczków.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2051
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3218
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1271
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2029
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2051
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3218
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1271
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2029
Składniki
Z jagód wybieram pozostałości listków i gałązek i przepłukuję bieżącą wodą.
Jagody z cukrem zagotowuję na wolnym ogniu, pozwalam lekko odparować wodzie, jakieś 20 min. w tym samym czasie czyste słoiki wstawiam do piekarnika na 120 stopni, by były wyparzone i gorące przed nakładaniem dżemu.
Zbieram trochę soku z jagód do szklanki - tak ok. 1/4. Studzę i rozpuszczam w nim agar. Rozpuszczony agar wlewam do garnka z jagodami, mieszam i zagotowuję. Dżem jest gotowy.
Nakładam do słoiczków - akurat dla jagód im mniejsze, tym lepiej. Dokładnie czyszczę i osuszam gwint słoiczka, zakręcam - od razu odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia. Zanoszę do DomowejPiwniczki dopiero kolejnego dnia rano.