Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w wersji dla diabetyków - czarne owoce, zapas witamin na dobry wzrok zamknięty w słoiczku jest świetnym smarowidłem do pieczywa, naleśników, placków oraz dodatkiem do koktajli, owsianki, słodkiego słoika do pracy. Przepis na 5-6 małych - do 200 ml słoiczków.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Z jagód wybieram pozostałości listków i gałązek i przepłukuję bieżącą wodą.
Jagody z cukrem zagotowuję na wolnym ogniu, pozwalam lekko odparować wodzie, jakieś 20 min. w tym samym czasie czyste słoiki wstawiam do piekarnika na 120 stopni, by były wyparzone i gorące przed nakładaniem dżemu.
Zbieram trochę soku z jagód do szklanki - tak ok. 1/4. Studzę i rozpuszczam w nim agar. Rozpuszczony agar wlewam do garnka z jagodami, mieszam i zagotowuję. Dżem jest gotowy.
Nakładam do słoiczków - akurat dla jagód im mniejsze, tym lepiej. Dokładnie czyszczę i osuszam gwint słoiczka, zakręcam - od razu odwracam do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia. Zanoszę do DomowejPiwniczki dopiero kolejnego dnia rano.