Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chociaż to jeszcze nie jesień, ale bociany już odleciały , a jej zapach unosi się w powietrzu Ale za to stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców. To czas na robienie domowych zapasów. Widok kolorowych słoików z kompotami, galaretkami, dżemami czy sałatkami cieszy oczy. Powidła wymagają czasu i cierpliwości. Jednak ich walory smakowe po otwarciu słoika zimową porą wynagradzają całą pracę :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242713
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19826
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 476
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6883
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242713
Składniki
Przygotować trzy szerokie rondle najlepiej z grubym nieprzywierającym dnem.
Owoce dokładnie umyć, śliwki pozbawić pestek, a jabłka i gruszki gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Jabłek i gruszek nie obierać ze skórki.
Owoce przełożyć do przygotowanych rondli, oczywiście każde osobno. Podlać niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż puszczą sok. Po czym odkryć i smażyć, również na bardzo wolnym ogniu często mieszając, aż do odparowania soku. Następnie wszystkie owoce połączyć w jednym rondlu, jeszcze razem smażyć, aż masa zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru, wtedy dodać cukier.
Powidło rozrzedzi się trochę dlatego należy je dalej smażyć do konsystencji kiedy zacznie płatami spadać z łyżki. Pod koniec dodać cynamon, zamieszać i napełniać gorącymi wcześniej przygotowane słoiki z jednym goździkiem w środku. Natychmiast zakręcić nakrętkami i odwrócić do góry dnem.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Powidła można smażyć z przerwami nawet kilka dni.