Do góry

Przetwory Przepis na:

Jesienne powidło

Jesienne powidło

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 1897

Dodano:

Odsłon: 808

Chociaż to jeszcze nie jesień, ale bociany już odleciały , a jej zapach unosi się w powietrzu Ale za to stragany uginają się od świeżych warzyw i owoców. To czas na robienie domowych zapasów. Widok kolorowych słoików z kompotami, galaretkami, dżemami czy sałatkami cieszy oczy. Powidła wymagają czasu i cierpliwości. Jednak ich walory smakowe po otwarciu słoika zimową porą wynagradzają całą pracę :)

Składniki

  • Śliwki węgierki bardzo dojrzałe 1 kg
  • jabłka 1 kg
  • gruszki miękkie 1 kg
  • Cukier 1 kg
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Goździki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jesienne powidło

Przygotowanie

  1. Przygotować trzy szerokie rondle najlepiej z grubym nieprzywierającym dnem.

  2. Owoce dokładnie umyć, śliwki pozbawić pestek, a jabłka i gruszki gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki.
    Jabłek i gruszek nie obierać ze skórki.

  3. Owoce przełożyć do przygotowanych rondli, oczywiście każde osobno. Podlać niewielką ilością wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż puszczą sok. Po czym odkryć i smażyć, również na bardzo wolnym ogniu często mieszając, aż do odparowania soku.
    Następnie wszystkie owoce połączyć w jednym rondlu, jeszcze razem smażyć, aż masa zgęstnieje i nabierze ciemnego koloru, wtedy dodać cukier.

  4. Powidło rozrzedzi się trochę dlatego należy je dalej smażyć do konsystencji kiedy zacznie płatami spadać z łyżki. Pod koniec dodać cynamon, zamieszać i napełniać gorącymi wcześniej przygotowane słoiki z jednym goździkiem w środku. Natychmiast zakręcić nakrętkami i odwrócić do góry dnem.

  5. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
    Powidła można smażyć z przerwami nawet kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń