Do góry

Przetwory Przepis na:

Kaczy smalec

Kaczy smalec

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 13363

Dodano:

Odsłon: 2326

Zawsze gdy kupi się kaczkę zostaję sporo sadła i skóry, które niekoniecznie chce się dodawać do potrawy. Można przygotować przepyszny smalec ze skwarkami. Z jednej tuszki wychodzi jeden słoik około 330 ml, używam go do smażenia drobiu.

Składniki

  • skóra i sadło z kaczki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kaczy smalec

Przygotowanie

  1. Obcięłam nadmiar skóry i sadła z kaczki- kaczka poszła do gotowania.

    Pocięłam skórę i sadło w kostkę i na bardzo małym ogniu wytopiłam je w rondelku. Będzie gotowe jak skwarki będą lekko zrumienione.

  2. Smalec przelałam do sparzonego suchego słoika. Zakręciłam i sam się zassie. Taki smalec można przechowywać w piwnicy bardzo długo- mam słoiczki paroletnie. Otworzony ładnie przechowuje się w lodówce.

    Wykorzystuję do smażenia drobiu.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 01 maja U Ciebie nic się nie zmarnuje :) A ściereczki to chyba kupujesz z tej samej firmy co ja :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń