Do góry

Przetwory Przepis na:

Kalafior marynowany według Ewy Wachowicz

Kalafior marynowany według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1289

Dodano:

Odsłon: 1938

Marynata z dodatkiem kurkumy to ciekawe rozwiązanie na jesienne, chłodne dni. Idealnie rozgrzewa i wzmacnia odporność. Przepis na kalafiora pochodzi z 431. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • ¾ szklanki octu 10%
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafior marynowany według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Składniki zalewy zagotować. Wystudzić.

  2. Kalafior podzielić na małe różyczki i obgotować w osolonym wrzątku. Odsączyć i wystudzić. Następnie umieścić w słoiku, od czasu do czasu przekładając pokrojoną w plastry marchewką. Zalać wystudzoną marynatą.

  3. Słoiki dobrze zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą do 2/3 wysokości słoika. Pasteryzować przez 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń