Do góry

Przetwory Przepis na:

Kalafior z papryką w zalewie musztardowej

Kalafior z papryką w zalewie musztardowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 1199

Dodano:

Odsłon: 2182

Z potrzeby wykorzystania pozostałości gotowanego do obiadu kalafiora, powstał ten przepis. Okazał się hitem wśród rodziny i znajomych, dlatego też postanowiłam się nim podzielić .

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • Zalewa:
  • 1 l wody
  • 11/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej lekko ostrej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafior gotujemy bardzo krótko, dosłownie 2 minuty od zagotowania. Będzie wtedy lekko chrupiący. Paprykę kroimy wzdłuż na sześć części. Układamy w słoiku na przemian.
    Papryczkę chili pozostawiamy w całości, nie usuwając ogonka. Zapobiegnie to wypłynięciu ziaren, dzięki czemu zalewa nie będzie taka pikantna. Jeżeli nie chcemy mieć pikantnej zalewy, wystarczy po prostu pominąć papryczkę.

  2. Wodę, ocet cukier i sól zagotowujemy. Dodajemy musztardę, olej, mieszamy i zalewamy kalafior z papryką .

  3. Słoiki pasteryzujemy 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 05 września 2017 Myślałam,że wszystko miałam w słoikach,ale okazało się,że nie - kalafiora nie miałam,a będę miała na pewno.Wygląda bardzo zachęcająco-))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń