Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukiniowy kawior z dodatkiem majonezu to jest wyższy level pysznej pasty, którą opisałam tu już 3 lata temu. Tamten kawior był bardzo smaczny, ale ten jest jeszcze lepszy. Ma taki pełny, zaokrąglony smak, pewnie za sprawą dodatku tłuszczu, czyli majonezu. Od tej chwili już zawsze będę przyrządzać kabaczkową ikrę z dodatkiem majonezu, bo to jest naprawdę wspaniała pasta na chleb i grzanki. I w dodatku jest to świetny sposób na zużycie starej, przerośniętej, w pełni dojrzałej cukinii lub kabaczka. A takie okazy zawsze trafiają się w ogrodzie, gdy wielki krokodyl ukryje się pod liściem.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1794
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8355
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 743
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253335
Polecam.
Odsłon: 1437
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1794
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8355
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 743
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253335
Polecam.
Odsłon: 1437
Składniki
Cukinie i cebule przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Warzywa włóż do bardzo dużego garnka (pryska trochę podczas gotowania, więc wysokie ścianki garnka bardzo się przydają), a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, majonez, olej i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, często mieszając, żeby się nie przypaliło, szczególnie na początku. Później wystarczy podejść do garnka raz na 10-15 minut.
Dodaj sól, cukier, pieprz, czosnek. Gotuj jeszcze przynajmniej przez godzinę, a czas gotowania zależy od końcowej konsystencji, którą chcesz uzyskać. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet winny (zacznij od 2 łyżek) i sprawdź smak.
Przełóż do wyparzonych niedużych słoików (moje słoiki mają pojemność 200 ml), pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania wody w kotle. Większe słoiki trzeba pasteryzować odpowiednio dłużej.
Cóż, nic dodać i nic ująć – to jest danie samo w sobie, a na zimę – przetwór doskonały. Jeden z wielu przepysznych skarbów z cukinii, które próbujemy zachować w słojach na nieprzyjazny zimowy czas Z podanej porcji otrzymałam 13 słoików 200 ml i miseczkę pasty do podjadania. A że w tym roku mam dość dużo cukinii o kulistym kształcie, to taką okrągłą cukinię widzisz na zdjęciach.