Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukiniowy kawior z dodatkiem majonezu to jest wyższy level pysznej pasty, którą opisałam tu już 3 lata temu. Tamten kawior był bardzo smaczny, ale ten jest jeszcze lepszy. Ma taki pełny, zaokrąglony smak, pewnie za sprawą dodatku tłuszczu, czyli majonezu. Od tej chwili już zawsze będę przyrządzać kabaczkową ikrę z dodatkiem majonezu, bo to jest naprawdę wspaniała pasta na chleb i grzanki. I w dodatku jest to świetny sposób na zużycie starej, przerośniętej, w pełni dojrzałej cukinii lub kabaczka. A takie okazy zawsze trafiają się w ogrodzie, gdy wielki krokodyl ukryje się pod liściem.
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1250
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1652
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 546
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 326
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1250
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1652
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 546
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 326
Składniki
Cukinie i cebule przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
Warzywa włóż do bardzo dużego garnka (pryska trochę podczas gotowania, więc wysokie ścianki garnka bardzo się przydają), a następnie dodaj koncentrat pomidorowy, majonez, olej i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, często mieszając, żeby się nie przypaliło, szczególnie na początku. Później wystarczy podejść do garnka raz na 10-15 minut.
Dodaj sól, cukier, pieprz, czosnek. Gotuj jeszcze przynajmniej przez godzinę, a czas gotowania zależy od końcowej konsystencji, którą chcesz uzyskać. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj ocet winny (zacznij od 2 łyżek) i sprawdź smak.
Przełóż do wyparzonych niedużych słoików (moje słoiki mają pojemność 200 ml), pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania wody w kotle. Większe słoiki trzeba pasteryzować odpowiednio dłużej.
Cóż, nic dodać i nic ująć – to jest danie samo w sobie, a na zimę – przetwór doskonały. Jeden z wielu przepysznych skarbów z cukinii, które próbujemy zachować w słojach na nieprzyjazny zimowy czas Z podanej porcji otrzymałam 13 słoików 200 ml i miseczkę pasty do podjadania. A że w tym roku mam dość dużo cukinii o kulistym kształcie, to taką okrągłą cukinię widzisz na zdjęciach.