Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity przepis na domowy keczup. Jego konsystencja i smak jest zupełnie inny od tych, które można kupić w sklepie. Znakomicie nada się jako sos do pizzy lub jako dodatek do kanapek. Fot. Kamil Piklikiewicz/East News
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11494
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1234
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12050
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2297
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11494
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1234
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12050
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2297
Składniki
Pomidory umyj. Za pomocą ostrego noża natnij skórkę każdego z nich, tworząc znak "X". W dużym naczyniu zagotuj wodę, włóż do niej owoce i pozostaw na około 20 sekund. Po tym czasie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do zimnej wody. Obierz ze skórki.
Selera, dymkę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
W garnku o grubym dnie rozpuść cukier, kiedy się skarmelizuje dodaj goździki, kolendrę i curry, wlej również ocet. Gotuj chwilkę na wolnym ogniu.
Dodaj pomidory i nadal gotuj. Kiedy sos zacznie gęstnieć, wyjmij goździki. Gdy woda całkowicie odparuje, zblenduj wszystko na gładką masę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotuj.
Keczup przełóż do wyparzonych i suchych słoiczków, na sam wierzch zetrzyj odrobinę skórki z cytryny i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce.