Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomity przepis na domowy keczup. Jego konsystencja i smak jest zupełnie inny od tych, które można kupić w sklepie. Znakomicie nada się jako sos do pizzy lub jako dodatek do kanapek. Fot. Kamil Piklikiewicz/East News
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 1378
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 69
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 305
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 1378
Babeczki są proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i aromatyczne –z dodat...
Odsłon: 69
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 305
Składniki
Pomidory umyj. Za pomocą ostrego noża natnij skórkę każdego z nich, tworząc znak "X". W dużym naczyniu zagotuj wodę, włóż do niej owoce i pozostaw na około 20 sekund. Po tym czasie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż do zimnej wody. Obierz ze skórki.
Selera, dymkę i czosnek pokrój w drobną kostkę.
W garnku o grubym dnie rozpuść cukier, kiedy się skarmelizuje dodaj goździki, kolendrę i curry, wlej również ocet. Gotuj chwilkę na wolnym ogniu.
Dodaj pomidory i nadal gotuj. Kiedy sos zacznie gęstnieć, wyjmij goździki. Gdy woda całkowicie odparuje, zblenduj wszystko na gładką masę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotuj.
Keczup przełóż do wyparzonych i suchych słoiczków, na sam wierzch zetrzyj odrobinę skórki z cytryny i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce.