Do góry

Przetwory Przepis na:

Keczup z cukini na smażonych przyprawach

Keczup z cukini na smażonych przyprawach

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 207

Dodano:

Odsłon: 1182

Dość popularny przepis na keczup z cukini, ale z dodatkiem przesmażonych przypraw. Dzięki czemu uwalniamy o wiele więcej intensywnych aromatów.

Składniki

  • Cukinia (1,5 kg)
  • Cebula (500g)
  • Sól (1-2 łyżki)
  • Cukier (2 szklanki)
  • Ocet (1 szklanka)
  • Koncentrat pomidorowy (400g)
  • Przyprawy (papryka słodka - 1 łyżeczka, papryka ostra - 1 łyżeczka, papryka wędzona - 1 łyżeczka i pieprz - 1 łyżeczka)
  • Oliwa (2 łyżki)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Keczup z cukini na smażonych przyprawach

Przygotowanie

  1. Cukinię obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do cukini. Posolić, wymieszać i odstawić na kilka godzin (6-7).

  2. Przyprawy skamażyć kilka minut na oliwie, tak aby uwolnić maksimum ich aromatu.

  3. Cukinię z cebulą nie odsączamy z powstałego soku tylko gotujemy razem z nim na małym ogniu. Dodajemy cukier i gotujemy 20 minut.

  4. Po tym czasie wlewamy ocet, koncentrat pomidorowy i powstałą z przypraw pastę. Gotujemy razem 10-15 minut.

  5. Po ostygnięciu zblendować, przelać do słoików i pasteryzować przez 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń