Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj domowy keczup z cukinii. Wspaniała alternatywa dla sklepowego keczupu. Zawiera w sobie dużo warzyw, zdrowy przede wszystkim dla dzieci. Zachęcam do przygotowania!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3720
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2054
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5469
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5509
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3720
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2054
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5469
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5509
Składniki
abłka, cukinie, czosnek, cebule umyć i osuszyć. Cukinie obrać i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Można usunąć gniazda nasienne jeśli jest taka potrzeba. Cebulę pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Cukinie i jabłka zetrzeć na dużych oczkach tarki. Cebule zetrzeć na małych oczkach tarki albo bardzo drobno posiekać. Starte warzywa umieścić w garnku razem z sokiem o pojemności minimum 4 litry. Dodać sól, cukier, całość wymieszać i zagotować bez pokrywki. Jak tylko warzywa zaczną się gotować, zmniejszyć moc palnika, tak aby zawartość garnka tylko lekko się gotowała.
Starte warzywa gotować tak przez godzinę, co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką. Po godzinie powinna powstać dość gęsta papka. Następnie dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku, oregano i pieprz. Na koniec wlać jeszcze ocet, całość wymieszać i gotować na małej mocy palnika przez 20 - 25 minut bez pokrywki. Keczup z cukinii jest już prawie gotowy. Trzeba go jednak najpierw zmiksować na gładko. Keczup można w tym momencie jeszcze doprawić według uznania.
Gorący keczup wlać do ośmiu wyparzonych słoików najlepiej o pojemności 350 ml (u mnie różne pojemności). Keczup od razu zakręcić, słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić tak na godzinę. Wszystkie słoiki powinny zassać. Jeśli tak się nie stanie należy je pasteryzować. Na dnie szerokiego garnka umieścić ściereczki lub pieluchy tetrowe. Słoiki ułożyć w garnku tak, żeby się nie stykały. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Gotować na średniej mocy palnika, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika i pasteryzować słoiki przez około 15 minut, gotowe. Smacznego!