Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od kiedy nauczyłam się robić keczup z cukinii siostry Anastazji, zawsze dbam o to, by w mojej spiżarce było chociaż kilka słoiczków tego rarytasu. Doskonale sprawdza się roli dodatku do sałatek, kanapek, mięs i różnego rodzaju przekąsek. Możecie stosować go w taki sam sposób co zwykły keczup, jednak ze świadomością, że jest zdrowszy i smaczniejszy niż jego sklepowy odpowiednik.
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 572
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 124
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 572
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 124
Składniki
Przygotowanie keczupu z cukinii rozpocznij od sparzenia i obrania ze skórki pomidorów. Następnie pokrój je z grubsza w kostkę, przełóż do dużego garnka i zacznij gotować na niewielkim ogniu, aby rozpadły się, zgęstniały i aby odparowała z nich większa część wody. W zależności od rodzaju pomidorów może zająć to nawet 1,5 godziny.
W międzyczasie cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz solą, dokładnie wymieszaj i poczekaj aż cukinia puści sok. Po około godzinie odciśnij ją na sitku.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Do dużego garnka przełóż cukinię, cebulę, cukier i czosnek. Podsmażaj na niewielkim ogniu przez około 20 minut, aby z cukinii odparowała woda, a całość lekko się zrumieniła.
Do cukinii dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj, gotując cały czas.
Po około 5-10 minutach dopraw keczup z cukinii siostry Anastazji papryką, octem oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 20-30 minut na niewielkim ogniu.
Keczup z cukinii przetrzyj przez sitko lub zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera. Gorącą masę przekładaj do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj przez około 15 minut, a następnie odstaw do wystudzenia do góry dnem.