Do góry

Przetwory Przepis na:

Ketchup AJWAR

Ketchup AJWAR

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1275

Dodano:

Odsłon: 9207

Świetny do kanapek, grilla i nugetsów

Składniki

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 10 dkg papryki ostrej
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • dwie trzecie szklanki cukru
  • 3 liście laurowe
  • 0,5 szkl. oleju
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • dwie trzecie szkl. octu 10 %
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ketchup AJWAR

Przygotowanie

  1. Wycisnąć lub zmielić czosnek - odstawić

  2. Papryke słodką obrać - wydrążyć.

  3. Papryke ostrą obrać ale miąższ i pestki pozostawić ( nie wydrążać).

  4. Obie papryki zmielić razem.

  5. Dodać pozostałe składniki : sól, cukier, liście.

  6. Całość włożyć do garnka o grubym dnie i odparować (nie przypalić). Około 2 godzin.

  7. Po odparowaniu dodać zmielony wcześniej czosnek i i pozostałe składniki : olej, koncentrat pomidorowy i ocet.

  8. Całość chwilkę pogotować ( nie za długo) by przyprawy nie straciły swych wartości.

  9. Włożyć do słoiczków.
    Pasteryzować 10 minut.

    1 porcja = ok 12 słoiczków

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń