Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto Filipiński Ketchup bananowy Oficjalnie za jego wynalezieniem stoi kobieta , Maria Orosa (1893–1945) ... Która do istniejącej już receptury dodała pomidory czerwone w niewielkiej ilości na dużą ilość bananów. ( chociaż ja dodałem do swego ketchupu żółtych pomidorów aby podkreślić jego odrębność ) . Jej modernizacja podbiła kuchnie całego świata Istotnym daniem w którym używa się tego ketchupu jest filipińskie spaghetti zwane PINOY lub Philipino Spaghetti., które składa się z mięsa wieprzowego najczęściej i kiełbasek oraz sosu któreo podstawą jest Ketchup bananowy. Bananowy ketchup składa się z 500 g bananów, garści pomidorów (lub pasty pomidorowej) które należy zblendować wraz z podduszoną cebulą, czosnkiem, z imbirem i Kurkumą . Następnie dodać przyprawy typu ziele angielskie, kardamon, ocet winny i opcjonalnie brązowy cukiej którego ja osobiście nie dodaje do swego sosu bo on jest i tak słodki od dojrzałych pomidorów i bananów . Poza tym dodać należy jeszcze pieprz Cayenne. i łyżeczkę sosu sojowego .
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 275
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 15
Polecam.
Odsłon: 765
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2038
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 275
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 15
Polecam.
Odsłon: 765
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2038
Składniki
Cebulę i czosnek kroimy i dodajemy tarty imbir i kurkumę . Całość podduszamy ok 5 minut na łyżce oleju , w rondlu.
W międzyczasie do blendera wkładamy obrane banany i wrzucamy pomidory lub pastę pomidorową . Blendujemy na gładką masę wraz z przyprawami takimi jak Kardamon, Gożdziki, i ziele angielskie i pieprz Cayenne. Blendujemy z dodatkiem wody. Po czym dodajemy podduszone wcześniej Kurkumę , cebule, czosnek i miblir i znów blendujemy.
Zblendowaną masę przelwamy z malaksera do rondla i zagotowjuemy. Następnie dodajemy ocet i dalej gotujemy aż do odparowania odrobiny cieczy. Gotowy Ketchup , przelewamy do słoika i pasteryzujemy.