Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto Filipiński Ketchup bananowy Oficjalnie za jego wynalezieniem stoi kobieta , Maria Orosa (1893–1945) ... Która do istniejącej już receptury dodała pomidory czerwone w niewielkiej ilości na dużą ilość bananów. ( chociaż ja dodałem do swego ketchupu żółtych pomidorów aby podkreślić jego odrębność ) . Jej modernizacja podbiła kuchnie całego świata Istotnym daniem w którym używa się tego ketchupu jest filipińskie spaghetti zwane PINOY lub Philipino Spaghetti., które składa się z mięsa wieprzowego najczęściej i kiełbasek oraz sosu któreo podstawą jest Ketchup bananowy. Bananowy ketchup składa się z 500 g bananów, garści pomidorów (lub pasty pomidorowej) które należy zblendować wraz z podduszoną cebulą, czosnkiem, z imbirem i Kurkumą . Następnie dodać przyprawy typu ziele angielskie, kardamon, ocet winny i opcjonalnie brązowy cukiej którego ja osobiście nie dodaje do swego sosu bo on jest i tak słodki od dojrzałych pomidorów i bananów . Poza tym dodać należy jeszcze pieprz Cayenne. i łyżeczkę sosu sojowego .
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1323
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4150
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1118
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 243
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1323
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4150
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1118
Składniki
Cebulę i czosnek kroimy i dodajemy tarty imbir i kurkumę . Całość podduszamy ok 5 minut na łyżce oleju , w rondlu.
W międzyczasie do blendera wkładamy obrane banany i wrzucamy pomidory lub pastę pomidorową . Blendujemy na gładką masę wraz z przyprawami takimi jak Kardamon, Gożdziki, i ziele angielskie i pieprz Cayenne. Blendujemy z dodatkiem wody. Po czym dodajemy podduszone wcześniej Kurkumę , cebule, czosnek i miblir i znów blendujemy.
Zblendowaną masę przelwamy z malaksera do rondla i zagotowjuemy. Następnie dodajemy ocet i dalej gotujemy aż do odparowania odrobiny cieczy. Gotowy Ketchup , przelewamy do słoika i pasteryzujemy.