Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ketchup domowy samo zdrowie bez dodatków i konserwantów. Taki też powstał dzisiaj w mojej kuchni. Trochę pokombinowany, ale chyba właśnie najlepszy. Można po swojemu zrobić smakowo bardziej pikantny, czy też bardziej winny.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457528
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1399
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2224
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 566
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457528
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1399
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2224
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 566
Składniki
Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki. Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę. Cukinie i cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie. seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie. wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1.5 godziny, często mieszając. Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy do uzyskania gęstej masy. Następny etap to dokładne przecieranie przez sito. robimy to bardzo dokładnie, aż na dnie sita zostanie łyżka. Do przetartej masy dodajemy sól, , pieprz, cukier przyprawy Smakujemy i robimy według własnego cukru. Można dodać więcej octu , cukru itp. Całość gotujemy jeszcze aż masa zgęstnieje. Pasteryzujemy ok 10 min.