Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2906
Dodano: 18.09.2015
Odsłon: 14236
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Pomidory płuczemy, wyrzynamy środki i kroimy na ćwiartki.
Marchewkę, jabłko, pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.
Cukinie i cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie.
seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie.
wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1.5 godziny, często mieszając.
Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy do uzyskania gęstej masy.
Następny etap to dokładne przecieranie przez sito. robimy to bardzo dokładnie, aż na dnie sita zostanie łyżka.
Do przetartej masy dodajemy sól, , pieprz, cukier przyprawy Smakujemy i robimy według własnego cukru. Można dodać więcej octu , cukru itp.
Całość gotujemy jeszcze aż masa zgęstnieje. Pasteryzujemy ok 10 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)