Do góry

Przetwory Przepis na:

Ketchup z cukini

Ketchup z cukini

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4736

Dodano:

Odsłon: 4700

Domowy keczup z cukinii jest naturalny, zdrowy, a jego smak nie równa się z żadnym innym. Nie jest taki gęsty jak ten ze sklepu, ale smakuje wspaniale. Z przepisu babci Ali dowiecie się jak zrobić ketchup z cukini, który będzie idealnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, pizzy, frytek, zapiekanek, pieczonych albo grillowanych mięs.

Składniki

  • 1,5kg cukinii
  • 0,5kg cukru
  • 1 szklanka octu (spirytusowy i jabłkowy pół na pół)
  • 0,5kg cebuli
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 małe słoiczki przecieru pomidorowego (600g)
  • 2 łyżki soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ketchup z cukini

Przygotowanie

  1. Cukinię obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, wymieszać z 1 łyżką soli, przykryć i odstawić na około 6 godzin, aby puściła sok.
    W tym czasie cebulę obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, nasolić pozostałą solą, przykryć i odstawić na 6 godzin.

  2. Cukinię oraz cebulę odcisnąć z nadmiaru wody, włożyć do szerokiego rondla i gotować razem 20 minut, bez przykrycia. Następnie dodać cukier, ocet, obie papryki, pieprz i przecier pomidorowy - wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dokładnie zmiksować. Keczup można doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową, chili lub innymi ulubionymi ziołami.
    Gotowy, gorący ketchup z cukinii przekładamy do wyparzonych, jeszcze ciepłych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy na czystą kuchenną ściereczkę do góry dnem. Gdy keczup ostygnie, przenosimy słoiczki w chłodne, suche i ciemne miejsce na przechowanie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń