Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy keczup z cukinii jest naturalny, zdrowy, a jego smak nie równa się z żadnym innym. Nie jest taki gęsty jak ten ze sklepu, ale smakuje wspaniale. Z przepisu babci Ali dowiecie się jak zrobić ketchup z cukini, który będzie idealnym dodatkiem do kanapek, przekąsek, pizzy, frytek, zapiekanek, pieczonych albo grillowanych mięs.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 106
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 34
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 106
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 34
Składniki
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, wymieszać z 1 łyżką soli, przykryć i odstawić na około 6 godzin, aby puściła sok. W tym czasie cebulę obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, nasolić pozostałą solą, przykryć i odstawić na 6 godzin.
Cukinię oraz cebulę odcisnąć z nadmiaru wody, włożyć do szerokiego rondla i gotować razem 20 minut, bez przykrycia. Następnie dodać cukier, ocet, obie papryki, pieprz i przecier pomidorowy - wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Na koniec dokładnie zmiksować. Keczup można doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową, chili lub innymi ulubionymi ziołami. Gotowy, gorący ketchup z cukinii przekładamy do wyparzonych, jeszcze ciepłych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy na czystą kuchenną ściereczkę do góry dnem. Gdy keczup ostygnie, przenosimy słoiczki w chłodne, suche i ciemne miejsce na przechowanie.