Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiełbasa Swojska w słoiczkach.

Kiełbasa Swojska w słoiczkach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1506 Ocena: 20251

Dodano:

Odsłon: 37072

Bardzo smaczna kiełbasa, o smaku pieprzu i czosnku. Farszem tej kiełbasy napełniłam 10 słoiczków 350 ml.

Składniki

  • mięso z łopatki - 1,3 kg
  • podgardle 70 dag
  • peklosól - 14 g/kg
  • pieprz biały mielony - 3 g/kg
  • czosnek granulowany 6 g/kg
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą.

    Rozdrabnianie:

    Mięso z łopatki jak i podgardle przepuszczamy przez sito 13 mm.

    Wykonanie:

    Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości, w razie potrzeby możemy dodać zimnej wody. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 48 godziny. Po 48 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i napełniamy słoiczki, zakręcamy dekielki i pasteryzujemy.

  2. Pasteryzujemy w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza.

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Każdy sobie sam decyduje ile razy będzie pasteryzować. Ja podałam to jako informację. Jeżeli mamy zamiar szybko zużyć konserwy to pasteryzujemy raz, jeżeli będziemy przechowywać w lodówce 3-4 miesiące wystarczą 2 pasteryzacje, ale jeżeli chcemy przechowywać do pół roku nie w lodówce tylko w spiżarni lub piwnicy, musimy pasteryzować 3 razy, tak jak jest podane poniżej. Piszę to,gdyż niektórzy piszą że tyndalizacja jest niepotrzebna. Ja podałam przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

  3. Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  4. Wygląd konserwy w słoiczku.

  5. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

loscartmanos 24 sierpnia 2017 Kiełbasa (węg. kolbász, łuż. kołbasa) – zmielone mięso (bądź podroby) wraz z dodatkami (przyprawy), wtłoczone do jelita (pierwotna wersja naturalna) bądź osłonki celulozowej (Wikipedia 2017).

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń