Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa kiszona kapusta jest bardzo prosta do zrobienia. To przepis dla każdego, ponieważ można ją trzymać w słoikach w zwykłej lodówce. Domowa kiszona kapusta to bogate źródło witaminy C i gotowa, zdrowa surówka na każdą okazję w jesienne i zimowe dni. Wystarczy dodać starte jabłko, cebulę, oliwę lub olej, doprawić pieprzem i gotowe!
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 790
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1296
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4706
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 790
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1296
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10403
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4706
Składniki
Jeśli szatkujemy kapustę w domu, należy ją najpierw umyć, odrzucić 2 - 3 zewnętrzne brzydkie liście. Przekroić na 4 części i wykroić głąb. Resztę kapusty cienko poszatkować lub zetrzeć na szatkownicy. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa umieścić w dużej misce, dodać sól, wymieszać dokładnie, ugnieść dłońmi lub tłuczkiem. Ostawić na 30min, po tym czynność ugniatania powtórzyć, by kapusta puściła sok. Na dno beczki kamionkowej – 5litrów, lub szklanego słoika (kapustę można ukisić w słoikach litrowych i trzymać w lodówce) włożyć gałązkę kopru, liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu. Przełożyć kapustę do beczki, dociskając, w połowie beczki ponownie dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Wypełnić beczkę kapusta, starając się zając każdą wolną przestrzeń od wewnątrz. Beczkę lub słoiki wypełniamy do około 80% objętości – kapusta podczas fermentacji się podniesie. Na koniec znów dodajemy przyprawy (używając mniejszych słoików, przyprawy dodajemy raz). Ostatnią warstwę obciążamy czymś ciężkim (np. kładziemy deskę do krojenia, a na nią kamień). Podczas ugniatania kapusty w słoiku, na górze powinien się zebrać sok. Ważne jest, by przykryć sokiem całą kapustę. Podczas ubijania może się też pojawić pianka. To normalne i z czasem ta piana sama zniknie. Kamionkowy garnek przykrywamy ściereczką, słoiki lekko zakręcamy - by umożliwić wydostawanie się z naczynia gazowych produktów fermentacji i odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. W tym czasie zaglądamy kilka razy i w razie potrzeby ugniatamy wszystko, aby wypuścić gromadzące się gazy. Po tygodniu beczkę można przenieść w inne, chłodne, miejsce – do lodówki lub piwnicy.