Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zdrowej kuchni warto zadbać w pierwszej kolejności o jakość składników. Mąka orkiszowa posiada wyższą wartość odżywczą w porównaniu z mąką pszenną. Dostarcza większą ilość witamin z grupy B, składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczów. Pączki z mąki orkiszowej będą zatem zdecydowanie lepszym wyborem. Do słodkich wypieków najlepiej sprawdzi się mąka jasna typ 400 lub 650. Jeśli chcemy, żeby pączki wyszły lżejsze, możemy zamiast cukru dodać do nich ksylitol lub erytrytol, a smażenie zamienić na pieczenie w piekarniku.
Składniki
Mleko podgrzej do letniej temperatury. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
Do miski wkrusz drożdże, wsyp łyżkę cukru, wlej połowę mleka i dodaj 2 łyżki mąki. Składniki wymieszaj. Zaczyn odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Uwaga: Do zaczynu najlepiej dodać łyżeczkę cukru - ani ksylitol, ani erytrytol nie spulchnią nam drożdży. W kolejnym etapie możemy już zastąpić cukier słodzikiem. Osoby cierpiące na cukrzycę mogą całkowicie zastąpić cukier erytrytolem bądź ksylitolem, zaczyn nie wyrośnie, ale ciasto już tak.
Pozostałą część mąki orkiszowej przesyp do dużej miski. Wbij 4 żółtka. Dodaj pozostałą część cukru/słodzika, wlej pozostałą część mleka. Dodaj wyrośnięty zaczyn. Składniki wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone masło i ocet (jeśli planujesz piec pączki w piekarniku, ocet możesz pominąć). Ciasto wyrób dłońmi lub mikserem z zamontowanym hakiem. Dobrze wyrobione ciasto powinno być odpowiednio napowietrzone, a pod koniec wyrabiania powinno całkowicie odchodzić od miski i dłoni.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm. Przy użyciu szklanki wytnij okrągłe pączki.
Wycięte pączki przełóż na deskę, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Smażenie: Do garnka wlej olej i rozgrzej go do temperatury około 180 stopni. Pączki z mąki orkiszowej smaż na złoty kolor z dwóch stron. Po usmażeniu przełóż je ręcznik papierowy. Odsącz pączki z nadmiaru tłuszczu. Pieczenie: Pączki z mąki orkiszowej przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia zachowując odstępy co koło 5-8 cm. Pączki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do zrumienienia).
Usmażone/upieczone pączki nadziej dżemem. Udekoruj cukrem pudrem.