Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszonka z liści drzewa kapuścianego (Jersey Cabbage - Brassica oleracea longata) z owocami drzewa pomidorowego Tamarillo (Cyfomandra grubolistna ) - polączenie to jest nie przypadkowe ponieważ, Liście drzewa kapuścianego są pikantne a Tamarillo ma smak zupy pomidorowej Postanowiłem je ukisić w sosie własnym. Pokroiłem drobno liście i zasypałem solą i ugniotłem jak to się robi z kapustą normalnie . Ugniotłem przekładając plastrami Tamarillo (Tamarillo przedtem obrałem z gorzkawej skórki, bo sam owoc poza skórką jest dość słodki. Dorzuciłem jeszcze 2 kulki ziela angielskiego i po listku laurowym. Czuję że smakiem będzie wyborne Ps `). Tamarillo czyli potocznie zwane drzewo pomidorowe (Cyfomandra grubolistna) jest karłowym drzewkiem pochodzącym z Ekwadoru ale obecnie uprawia się je nawet w UK zapacem i smakiem przypomina pomidora choć jest nieco inne , bardziej przypomina zapachem i smakiem zupę pomidorową , acz bardzo rześką w smaku ps.2) Jersey Cabbage - Brassica oleracea longata jest to kapusta wieloletnia, dorastająca maksymalnie nawet do 5.5 metra wysokości, roślina ta pochodzi z wysp noramndzkich , gdzie od kilkuset lat jest uprawiana powszechnie na wyspie Jersey stąd jej nazwa potoczna. Jest nieco ostrzejsza w smaku od zwykłej kapusty a z jej zdrewniałych łodyg przez wieki aż po dziś dzień wyrabia się laski.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6892
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5083
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2035
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6892
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5083
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2035
Składniki
Liście kapusty kroimy cieńko ( lub szatkujemy) i zasypujemy łyżeczką soli , odgniatając zarazem.
Owoce Tamarillo obieramy ze skórki i kroimy w plasterki , następnie wkładamy do słoika przekłądając warstwy kapusty z plastrami owoców i uciskając zarazem tak aby puszczony sok pokrył wierzch zawartosci słoika. Słoik dociskamy obciążnikiem i zakręcamy, odstawiając do ukiszenia.