Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszonka z liści drzewa kapuścianego (Jersey Cabbage - Brassica oleracea longata) z owocami drzewa pomidorowego Tamarillo (Cyfomandra grubolistna ) - polączenie to jest nie przypadkowe ponieważ, Liście drzewa kapuścianego są pikantne a Tamarillo ma smak zupy pomidorowej Postanowiłem je ukisić w sosie własnym. Pokroiłem drobno liście i zasypałem solą i ugniotłem jak to się robi z kapustą normalnie . Ugniotłem przekładając plastrami Tamarillo (Tamarillo przedtem obrałem z gorzkawej skórki, bo sam owoc poza skórką jest dość słodki. Dorzuciłem jeszcze 2 kulki ziela angielskiego i po listku laurowym. Czuję że smakiem będzie wyborne Ps `). Tamarillo czyli potocznie zwane drzewo pomidorowe (Cyfomandra grubolistna) jest karłowym drzewkiem pochodzącym z Ekwadoru ale obecnie uprawia się je nawet w UK zapacem i smakiem przypomina pomidora choć jest nieco inne , bardziej przypomina zapachem i smakiem zupę pomidorową , acz bardzo rześką w smaku ps.2) Jersey Cabbage - Brassica oleracea longata jest to kapusta wieloletnia, dorastająca maksymalnie nawet do 5.5 metra wysokości, roślina ta pochodzi z wysp noramndzkich , gdzie od kilkuset lat jest uprawiana powszechnie na wyspie Jersey stąd jej nazwa potoczna. Jest nieco ostrzejsza w smaku od zwykłej kapusty a z jej zdrewniałych łodyg przez wieki aż po dziś dzień wyrabia się laski.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Liście kapusty kroimy cieńko ( lub szatkujemy) i zasypujemy łyżeczką soli , odgniatając zarazem.
Owoce Tamarillo obieramy ze skórki i kroimy w plasterki , następnie wkładamy do słoika przekłądając warstwy kapusty z plastrami owoców i uciskając zarazem tak aby puszczony sok pokrył wierzch zawartosci słoika. Słoik dociskamy obciążnikiem i zakręcamy, odstawiając do ukiszenia.