Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone buraki to przepis na zimę, który świetnie zachowuje wszelkie walory smakowe, a dodatkowo wzbogaca je o przyjemną kwaskowatość. Przygotowane w ten sposób buraki świetnie nadają się jako dodatek do obiadu lub kanapek, składnik sałatek czy przystawek. Nie można także zapomnieć o dużej ilości wartości odżywczych i witamin, przy jednoczesnej nisko kaloryczności dania. Ten przepis jest świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru buraków.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 739
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 911
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 739
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 911
Składniki
Buraki umyj. Do garnka wlej wodę i posól ją. Zagotuj, a następnie włóż do niej buraki. Gotuj je do miękkości przez ok. 30 minut. Dobrze odcedź. Buraki ostudź i obierz ze skórki. Pokrój je w kostkę lub w plasterki.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. W małym rondelku wymieszaj ze sobą: cebulę, cukier, ocet, sól i wodę. Doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Gotuj mieszaninę przez 5 minut, mieszając do rozpuszczenia soli i cukru. Słoiki wysterylizuj.
Upakuj do słoików buraki, pozostawiając ok. 5-7 cm wolnej przestrzeni nad zakrętką. Zalej buraki mieszaniną octową z cebulą, pozostawiają 2 cm wolnego miejsca. Mocno zakręć. Włóż słoiki do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości. Gotuj przez 15 minut. Wyjmij i ostudź słoiki na stole, odwrócone do góry dnem. Kiszone buraki to przepis na zimę, dlatego przetwory przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.