Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone pomidorki koktajlowe to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru tych pysznych i aromatycznych warzyw. Sprawdzą się jako dodatek do sałatek, szczególnie makaronowych lub ryżowych. Mogą stanowić urozmaicenie przystawek, desek serów i wędlin. Bardzo ciekawym zastosowaniem jest także użycie pomidorków w koktajlach czy drinkach.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 910
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 910
Składniki
Wysterylizuj dwa słoiki półlitrowe. Pomidory umyj i osusz. Usuń wszystkie końcówki gałązek i łodyg. Wykałaczką przebij każdego pomidorka na wylot. Do każdego słoika włóż po mniej więcej taką samą liczbę pomidorków.
Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Dołóż po takiej samej liczbie kawałków czosnku. Włóż też po gałązce rozmarynu i kwiecie kopru.
Do rondelka wlej ocet i wodę. Dodaj cukier, sól, czarny pieprz i paprykę. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmij mieszaninę z ognia i odstaw na 10 minut do przestygnięcia.
Zalej płynem pomidorki, pozostawiając 2 cm wolnego miejsca na wierzchu. Mocno zakręć. Kiszone pomidorki koktajlowe są gotowe do spożycia po dwóch dniach leżakowania, kiedy smaki się połączą. Przechowuj je w lodówce do dwóch miesięcy.