Cześć!!! Zapraszam was dzisiaj na kiszone pomidory. Pomysł na to danie pochodzi z Ukrainy, a kiszone pomidory, doskonale pasują do pieczonych mięs i wędlin.
Kiszone pomidory
Składniki
- Pomidory (np czereśniowe)
- kilka ząbków czosnku
- biała gorczyca
- korzeń chrzanu ( umyty, obrany i pokrojony w słupki)
- Ziele angielskie
- listki laurowe
- pieprz w ziarenkach
- gałązki kopru
- cebula pokrojona w półplasterki
Składniki
- Pomidory (np czereśniowe)
- kilka ząbków czosnku
- biała gorczyca
- korzeń chrzanu ( umyty, obrany i pokrojony w słupki)
- Ziele angielskie
- listki laurowe
- pieprz w ziarenkach
- gałązki kopru
- cebula pokrojona w półplasterki

Etapy przygotowania
Na początek przygotowuję solankę – do wrzątku wsypuję sól – 1 łyżka na pół litra wody. Dobrze mieszam, a następnie zalewę zostawiam do przestudzenia, bo pomidory zalane wrzątkiem zaczęłyby pękać, a skórka by się pomarszczyła.
Do wyparzonych słoiczków wkładam gałązkę kopru, cebule, ząbek czosnku, kilka słupków chrzanu, 1 łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Układam pomidory – ściśle, ale nie za bardzo, tak aby nie popękały. Dokładam jeszcze listek laurowy, chrzan i czosnek.
Gotowe słoiczki wypełniam ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Lekko zakręcam i odstawiam na 3 – 4 dni na parapet w ciepłe miejsce. Następnie zakręcam mocniej i znoszę do spiżarki. Smacznego!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 889

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1708
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4093
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 155
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 889

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1708
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4093
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 155



Składniki
- Pomidory (np czereśniowe)
- kilka ząbków czosnku
- biała gorczyca
- korzeń chrzanu ( umyty, obrany i pokrojony w słupki)
- Ziele angielskie
- listki laurowe
- pieprz w ziarenkach
- gałązki kopru
- cebula pokrojona w półplasterki
Na początek przygotowuję solankę – do wrzątku wsypuję sól – 1 łyżka na pół litra wody. Dobrze mieszam, a następnie zalewę zostawiam do przestudzenia, bo pomidory zalane wrzątkiem zaczęłyby pękać, a skórka by się pomarszczyła.
Do wyparzonych słoiczków wkładam gałązkę kopru, cebule, ząbek czosnku, kilka słupków chrzanu, 1 łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Układam pomidory – ściśle, ale nie za bardzo, tak aby nie popękały. Dokładam jeszcze listek laurowy, chrzan i czosnek.
Gotowe słoiczki wypełniam ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Lekko zakręcam i odstawiam na 3 – 4 dni na parapet w ciepłe miejsce. Następnie zakręcam mocniej i znoszę do spiżarki. Smacznego!!!
Zrobiłam na próbę sześć słoików ale mi nie smakowały.
Dodaję cukru, bo podkreśla smak pomidora. Pomidor kocha cukier.
Dzisiaj otworzyłam,jak dla mnie "nic specjalnego" miękkie,kwaśne zużyłam je do zupy pomidorowej,ale więcej nie zrobię :)
Zrobiłam dzisiaj na próbę 3 słoiki -)))
Świetna propozycja :)