Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19983

Dodano:

Odsłon: 16809

Cześć!!! Zapraszam was dzisiaj na kiszone pomidory. Pomysł na to danie pochodzi z Ukrainy, a kiszone pomidory, doskonale pasują do pieczonych mięs i wędlin.

Składniki

  • Pomidory (np czereśniowe)
  • kilka ząbków czosnku
  • biała gorczyca
  • korzeń chrzanu ( umyty, obrany i pokrojony w słupki)
  • Ziele angielskie
  • listki laurowe
  • pieprz w ziarenkach
  • gałązki kopru
  • cebula pokrojona w półplasterki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początek przygotowuję solankę – do wrzątku wsypuję sól – 1 łyżka na pół litra wody. Dobrze mieszam, a następnie zalewę zostawiam do przestudzenia, bo pomidory zalane wrzątkiem zaczęłyby pękać, a skórka by się pomarszczyła.

  2. Do wyparzonych słoiczków wkładam gałązkę kopru, cebule, ząbek czosnku, kilka słupków chrzanu, 1 łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Układam pomidory – ściśle, ale nie za bardzo, tak aby nie popękały. Dokładam jeszcze listek laurowy, chrzan i czosnek.

  3. Gotowe słoiczki wypełniam ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Lekko zakręcam i odstawiam na 3 – 4 dni na parapet w ciepłe miejsce. Następnie zakręcam mocniej i znoszę do spiżarki.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 31 sierpnia Zrobiłam na próbę sześć słoików ale mi nie smakowały.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gochna55 14 maja 2018 Dodaję cukru, bo podkreśla smak pomidora. Pomidor kocha cukier.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 29 stycznia 2016 Dzisiaj otworzyłam,jak dla mnie "nic specjalnego" miękkie,kwaśne zużyłam je do zupy pomidorowej,ale więcej nie zrobię :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 09 września 2015 Zrobiłam dzisiaj na próbę 3 słoiki -)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń