Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć!!! Zapraszam was dzisiaj na kiszone pomidory. Pomysł na to danie pochodzi z Ukrainy, a kiszone pomidory, doskonale pasują do pieczonych mięs i wędlin.
Na początek przygotowuję solankę – do wrzątku wsypuję sól – 1 łyżka na pół litra wody. Dobrze mieszam, a następnie zalewę zostawiam do przestudzenia, bo pomidory zalane wrzątkiem zaczęłyby pękać, a skórka by się pomarszczyła.
Do wyparzonych słoiczków wkładam gałązkę kopru, cebule, ząbek czosnku, kilka słupków chrzanu, 1 łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Układam pomidory – ściśle, ale nie za bardzo, tak aby nie popękały. Dokładam jeszcze listek laurowy, chrzan i czosnek.
Gotowe słoiczki wypełniam ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Lekko zakręcam i odstawiam na 3 – 4 dni na parapet w ciepłe miejsce. Następnie zakręcam mocniej i znoszę do spiżarki.
Smacznego!!!
Przepis pochodzi ze starego zbioru, kiedy to wszystkie ciekawe przepisy zamie...
Odsłon: 3072
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1984
ulubione, słodkie ogórki mojej córki, robie je od wielu lat i ciągle smakują
Odsłon: 68
Jeśli chodzi o kiszonki, to od razu myślimy o ogórkach, jednak wiele innych w...
Odsłon: 209
Dziś mam dla Was propozycję na rosół ale w niecodziennej odsłonie. A jest to...
Odsłon: 48
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1984
ulubione, słodkie ogórki mojej córki, robie je od wielu lat i ciągle smakują
Odsłon: 68
Jeśli chodzi o kiszonki, to od razu myślimy o ogórkach, jednak wiele innych w...
Odsłon: 209
Dziś mam dla Was propozycję na rosół ale w niecodziennej odsłonie. A jest to...
Odsłon: 48
Składniki
Na początek przygotowuję solankę – do wrzątku wsypuję sól – 1 łyżka na pół litra wody. Dobrze mieszam, a następnie zalewę zostawiam do przestudzenia, bo pomidory zalane wrzątkiem zaczęłyby pękać, a skórka by się pomarszczyła.
Do wyparzonych słoiczków wkładam gałązkę kopru, cebule, ząbek czosnku, kilka słupków chrzanu, 1 łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego. Układam pomidory – ściśle, ale nie za bardzo, tak aby nie popękały. Dokładam jeszcze listek laurowy, chrzan i czosnek.
Gotowe słoiczki wypełniam ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Lekko zakręcam i odstawiam na 3 – 4 dni na parapet w ciepłe miejsce. Następnie zakręcam mocniej i znoszę do spiżarki. Smacznego!!!
Przepisy Przetwory
Przetwory
Cukinia po francusku
Przetwory
Sałatka warzywna do słoików babci Anieli
Przetwory
Pomidory koktajlowe - przetwory na zimę
Przetwory
Ogórki w zalewie z ketchupem
Cukinia po francusku
Pyszna i łatwa sałatka z cukini w zalewie z musztardą francuską idealna jako...
Odsłon: 29
Sałatka warzywna do słoików babci Anieli
Lato to najlepszy czas, aby zapełnić spiżarnię zapasami na zimę. Poza tradycy...
Odsłon: 77