Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam kiszony rabarar jest taki chrupki , soczysty i... Paradoksalnie gdy ukiszony to jest on dość... Słodki . Uwielbiam też kiszone tomatillos ( moim zdanien do niektórych potraw są lepsze niż ogorki ). Ubóstwiam też kiszoną kukurydze na sposób Appalachijski , wtedy jest ona strawna i pożywna dla organiznu No i wspaniała kiszona Achocha (Caigua / Cyklandera) A to wszystko zbiory z magicznego ogrodu dziś dla zdrowotności i smakowitości na zimę skład kiszonek to : Tomatillos, kukurydza cukrowa, rabarbar, Achocha, Pikantne papryczki chilli czarne , świeże liście laurowe, liście selera, liście chrzanu , liście czarnej porzeczki, czosnek i baldachy kopru zalane solanką
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20710
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26718
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 122
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20710
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26718
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Składniki
Rabarbar myjemy i obcinamy końcówki , a odygi kroimy tak aby zmieściły się do słoika . Tomatillos obieramy z łusek i płuczemy. Owoce Achocha nacinamy i wyciągamy pestki. Kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki , tak aby się zmieściły do słoika. Wszystko wciskamy do słoików i zalewamy solanką tak aby dokładnie zakrywała zawartość słoika . Odstawiamy i niech się kisi .. Do spożycia dobre jest już po tygodniu ale można je konsumować przez całą zimę .