Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z czereśni zaprawiany do słoików według starego przepisu z 1904 roku, autorstwa Marty Norkowskiej, zawartego w „ Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej”.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458092
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1564
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 627
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458092
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1564
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2332
Składniki
Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. 1,5 litra wody gotujemy w dużym garnku, wsypujemy cukier i dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny. Czereśnie pozbawiamy ogonków, myjemy. Następnie każdy owoc nakłuwamy wykałaczką w dwóch-trzech miejscach, owoce nie będą pękały w trakcie gotowania i szybciej oddadzą smak. Tak przygotowane owoce przekładamy do garnka z gotującym się syropem. Kompot gotujemy około 5 minut pod przykryciem. Gorący przelewamy do słoików i dopełniamy słoiki gotowaną wodą, jeśli jest taka potrzeba. Do każdego słoika wkładamy po 2-3 plasterki cytryny. Zakręcamy je szczelnie i pasteryzujemy 10 minut. Kompot z czereśni gotowy do spiżarni!