Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot z czerwonych mirabelek na zimę

Kompot z czerwonych mirabelek na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3473

Dodano:

Odsłon: 271

Mirabelki zaprawiam w małych słoikach /0,5l/ bo oprócz mnie nikt nie lubi ich kwaskowego smaku. Dla amatorów tych owoców polecam wersję wytrawną z dodatkiem wina, cynamonu i cytryny.

Składniki

  • mirabelki 2 kg
  • cukier ok. 2 kg
  • cynamon kawałek ok.2 cm
  • cytryna 0,5 szt
  • woda 6 szklanek
  • wino białe półsłodkie 2 szklanki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mirabelki myjemy i osuszamy /nie drylujemy!/. Wodę zagotowujemy z cukrem i mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Do wody wlewamy białe wino, sok wyciśnięty z połowy cytryny, dodajemy cynamon i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy kawałek cynamonu. Mirabelki układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń