Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot z mirabelek

Przepis dnia 2013-07-30
Kompot z mirabelek

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5232

Dodano:

Odsłon: 9905

Najbardziej znana odmiana mirabelek jest w kolorze żółtym,ja mam mirabelki czerwone,z których wychodzi równie pyszny kompocik:)

Składniki

  • mirabelki żółte lub czerwone
  • cukier (2-3 łyżki na słoik litrowy)
  • woda
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mirabelki umyć.Słoiki umyć,położyć na ściereczce,aby odciekły z wody,pokrywki wyparzyć i wytrzeć do sucha.

  2. Do słoików włożyć owoce do 3/4 wysokości słoika,wsypać cukier i zalać ciepłą wodą (do 2-3 cm nad szyjką słoika).Pasteryzować słoiki 15-25 minut,uważać aby owoce się nie rozgotowały.

  3. Kompot można przed podaniem dosłodzić wedle uznania i dolać wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 29 lipca 2013 hahaha:)dla mnie za kwaśne,ale w kompociku,jak najbardziej:))mam nadmiar śliwek więc jeszcze coś wymyślę:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 lipca 2013 Pożarła bym pół kosza od razu, nie doczekałyby do kompotu :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 28 lipca 2013 uwielbiam kompot z mirabelek, u mnie akurat są żółte a raczej na chwile obecną zielone ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 28 lipca 2013 Śliczny kolor mirabelek j kompociku, zimą jak znalazł :))Piękne zdjęcia.Pozdtawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 28 lipca 2013 Jak tylko upoluuje mirabelki, bede probowac :) Piekny kolor :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń