Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka słoików kompotu z rabarbaru w spiżarni naszej babci zawsze stało między kompotami śliwkowymi czy truskawkowymi. Te z rabarbaru nam smakowały najbardziej, dlatego i w naszej spiżarni nie może ich zabraknąć.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 450
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 115
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 37
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 450
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 115
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 37
Składniki
Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki z obu stron i kroimy w cząstki 1,5 -2 cm. Nie obieramy ze skórki-kompot będzie miał piękny, różowy kolor. Gotowy rabarbar przekładamy do słoików, do 2/3 wysokości. W dużym garnku gotujemy wodę z cukrem i goździkami. Gorącym syropem zalewamy rabarbar w słoikach ( bez goździków). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką, ustawione tak, aby się nie stykały w trakcie gotowania i były zalane wodą do połowy. Czas gotowania słoików to około 15 min od zagotowania. Gotowe słoiki wykładamy do ostygnięcia na suchą ściereczkę, odwracając do góry dnem.
Kompot z rabarbaru gotowy do spiżarni!