Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kilka słoików kompotu z rabarbaru w spiżarni naszej babci zawsze stało między kompotami śliwkowymi czy truskawkowymi. Te z rabarbaru nam smakowały najbardziej, dlatego i w naszej spiżarni nie może ich zabraknąć.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1139
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 89
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10545
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1139
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 89
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10545
Składniki
Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki z obu stron i kroimy w cząstki 1,5 -2 cm. Nie obieramy ze skórki-kompot będzie miał piękny, różowy kolor. Gotowy rabarbar przekładamy do słoików, do 2/3 wysokości. W dużym garnku gotujemy wodę z cukrem i goździkami. Gorącym syropem zalewamy rabarbar w słoikach ( bez goździków). Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką, ustawione tak, aby się nie stykały w trakcie gotowania i były zalane wodą do połowy. Czas gotowania słoików to około 15 min od zagotowania. Gotowe słoiki wykładamy do ostygnięcia na suchą ściereczkę, odwracając do góry dnem.
Kompot z rabarbaru gotowy do spiżarni!