Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z ogrodowych winogron to pyszne wspomnienie lata i jesieni w zimowe dni. Kompot z winogron jest pyszny i niezwykle łatwy do przygotowania, a ma w sobie tyle wspaniałego smaku i aromatu. Winogron w ogrodzie mam dużo, są pyszne i słodkie, więc wykorzystuję je na różne sposoby. Przede wszystkim są pyszną przekąską na surowo, ale jest ich w tym roku tak dużo, że oprócz nalewki, soku zrobiłam też kompot z winogron na zimę.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102549
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1994
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5855
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5848
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102549
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1994
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5855
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5848
Składniki
Winogrona płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy
Wyparzone słoiki napełniamy zdrowymi, pozbawionymi ogonków winogronami zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca od góry
Do słoików wsypujemy cukier. Ilość zależy od wielkości słoika, od słodkości winogron oraz od tego, jak słodki kompot chcemy uzyskać. Ja do słoików o pojemności 350 ml wsypywałam po trzy duże łyżki cukru ( ok 75 g )
Winogrona zalewamy wrzątkiem. Woda powinna przykryć owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok 15 minut. W trakcie pasteryzacji można delikatnie pokręcić słoikami, aby cukier, który osadzi się na dnie łatwiej się rozpuścił. Gdyby po wyjęciu z wody nadal było troszkę cukru na dnie to również należy pokręcić słoiczkiem, a cukier natychmiast się rozpuści
Słoiczki obracamy do góry dnem. Możemy dodatkowo przykryć kocem i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wynosimy do piwnicy czy spiżarni