Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Booooski dodatek do deserów. Uwielbiam mieszać ją z tapioką. Delikatnie słodka i chrupiąca. I te migdały.......achhh. Naprawdę polecam.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Brzoskwinie obieramy, pestkujemy i kroimy na drobne cząstki
Pokrojone brzoskwinie zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na 12 godzin, aby puściły sok
Po tym czasie gotujemy na małym ogniu 25 minut.
W tym czasie zaparzamy migdały, aby bez problemów zdjąć z nich brązową skórkę. Obrane wrzucamy na suchą patelnię i lekko prażymy.
Migdały dodajemy do brzoskwiń i gotujemy kolejne 15 minut. Na koniec 5 minut przed końcem dodajemy rum i sok z cytryny.
Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut (słoiki do 380g) w garnku wyłożonym ścierką, gdzie słoiki zalewamy do 3/4 wysokości.