Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśna konfitura cytrynowa jest świetnym dodatkiem do zimowych herbat lub naparów. Sprawdzi się także jako dekoracja pączków lub deserów.
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 945
Polecam.
Odsłon: 676
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 55
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 945
Polecam.
Odsłon: 676
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 55
Składniki
Cytryny dokładnie szorujemy. Zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. Odlewamy wodę, a cytryny pozostawiamy do ostudzenia. Teraz najbardziej pracochłonna część. Cytryny kroimy, wyciągamy miąższ, pozbywamy się białych, twardych błon. Skórkę kroimy w bardzo drobną kostkę. 1 litr wody zagotowujemy z 1,5kg cukru. Dodajemy cytryny i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Często mieszamy. Gorącą konfiturę wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia. W słoikach konfitura jeszcze trochę zgęstnieje.