Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśna konfitura cytrynowa jest świetnym dodatkiem do zimowych herbat lub naparów. Sprawdzi się także jako dekoracja pączków lub deserów.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Składniki
Cytryny dokładnie szorujemy. Zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. Odlewamy wodę, a cytryny pozostawiamy do ostudzenia. Teraz najbardziej pracochłonna część. Cytryny kroimy, wyciągamy miąższ, pozbywamy się białych, twardych błon. Skórkę kroimy w bardzo drobną kostkę. 1 litr wody zagotowujemy z 1,5kg cukru. Dodajemy cytryny i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Często mieszamy. Gorącą konfiturę wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia. W słoikach konfitura jeszcze trochę zgęstnieje.