Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodko-kwaśna konfitura cytrynowa jest świetnym dodatkiem do zimowych herbat lub naparów. Sprawdzi się także jako dekoracja pączków lub deserów.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 324
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 68
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 66
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 45
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2329
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 324
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 68
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 66
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 45
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2329
Składniki
Cytryny dokładnie szorujemy. Zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. Odlewamy wodę, a cytryny pozostawiamy do ostudzenia. Teraz najbardziej pracochłonna część. Cytryny kroimy, wyciągamy miąższ, pozbywamy się białych, twardych błon. Skórkę kroimy w bardzo drobną kostkę. 1 litr wody zagotowujemy z 1,5kg cukru. Dodajemy cytryny i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Często mieszamy. Gorącą konfiturę wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostudzenia. W słoikach konfitura jeszcze trochę zgęstnieje.