Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękny kolor i wspaniały smak konfitury z jabłek papierówek, czerwonej i czarnej porzeczki.
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 706
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 204
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1387
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 706
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 204
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1387
Składniki
Jabłka wraz ze skórką pokroić na cząstki i dusić w garnczku najlepiej o grubym dnie. Dusić na wolnym ogniu często mieszając ok.2 godziny, aż jabłka całkowicie się rozgotują. Następnie przestudzić i przetrzeć przez metalowe sitko.
Do musu jabłkowego dodać obrane czerwone i czarne porzeczki. Postawić na ogniu i gotować na bardzo małym ogniu wsypując cukier wg upodobania. Ja dałam 30 dkg., ponieważ my wolimy mniej słodkie konfitury.Gotować ok 1/2 godziny często mieszając.
Gorącą konfiturę wlewać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem. SMACZNEGO!
Konfitura po wystygnięciu jest dość gęsta, a to za przyczyną czarnej porzeczki, która dzięki pektynie działa jak cukier żelujący. Można dodać podczas gotowania cynamon i cukier waniliowy.