Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa konfitura wiśniowa idealna do dekoracji tortów i deserów oraz jako nadzienie do pączków.
słoiczki, szeroki lejek do dżemów, sitko
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 844
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 130
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9251
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 174
Polecam.
Odsłon: 844
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 130
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9251
Składniki
Umyte, wypestkowane wiśnie zasypuję połową cukru(1/2 kg). Odstawiam, by puściły sok, na około 2-3 godziny.
Gdy puszczą sok, zlewam go, dodaję resztę cukru, cynamon i sok cytrynowy. Zagotowuję, zbieram pianę, studzę. Zimnym syropem zalewam wiśnie. Pozostawiam do następnego dnia. Na drugi dzień znów zlewam syrop, zagotowuję, zbieram pianę i ciepłym zalewam wiśnie.
Trzeciego dnia ponownie zlewam syrop, zagotowuję i zbieram pianę. Wiśnie wkładam do gotującego syropu i gotuję kilka minut. Gorące przekładam do wyparzonych słoiczków, zamykam, przykrywam grubym ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Przechowuje w suchym, ciemnym miejscu.
Do przygotowania konfitury polecam użyć dużych, dorodnych wiśni gdyż one najlepiej nadają się na konfiturę. Natomiast z mniejszych wiśni można przyrządzić domowy dżem