Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej bardzo popularna konfitura z derenia szczególnie na kresach. Konfitura z derenia charakteryzuje się cierpko - kwaskowym smakiem. Jest idealna do dekoracji ciast, a także jako dodatek do zimowej herbatki.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 12
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 25
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 280
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 12
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 25
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 84
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 280
Składniki
Umytego derenia zasypuję cukrem i pozostawiam na 3-4 godziny by puścił sok.
Gdy owoce puszczą sok doprowadzam do zagotowania i gotuję 3 minuty. Zdejmuję z ognia i zbieram pianę. Pozostawiam owoce w syropie do następnego dnia.
Drugiego dnia dodaję kardamon i sok cytrynowy. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na średnim ogniu 4-5 minut.
Gorącą konfiturę przekładam do słoiczków, zakręcam i pozostawiam do wystudzenia.
Konfitura z derenia wybornie smakuje z zimową herbatką.