Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej bardzo popularna konfitura z derenia szczególnie na kresach. Konfitura z derenia charakteryzuje się cierpko - kwaskowym smakiem. Jest idealna do dekoracji ciast, a także jako dodatek do zimowej herbatki.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 704
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1881
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 416
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 704
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1881
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 416
Składniki
Umytego derenia zasypuję cukrem i pozostawiam na 3-4 godziny by puścił sok.
Gdy owoce puszczą sok doprowadzam do zagotowania i gotuję 3 minuty. Zdejmuję z ognia i zbieram pianę. Pozostawiam owoce w syropie do następnego dnia.
Drugiego dnia dodaję kardamon i sok cytrynowy. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na średnim ogniu 4-5 minut.
Gorącą konfiturę przekładam do słoiczków, zakręcam i pozostawiam do wystudzenia.
Konfitura z derenia wybornie smakuje z zimową herbatką.