Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawniej bardzo popularna konfitura z derenia szczególnie na kresach. Konfitura z derenia charakteryzuje się cierpko - kwaskowym smakiem. Jest idealna do dekoracji ciast, a także jako dodatek do zimowej herbatki.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 875
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2746
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3226
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 875
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2746
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3226
Składniki
Umytego derenia zasypuję cukrem i pozostawiam na 3-4 godziny by puścił sok.
Gdy owoce puszczą sok doprowadzam do zagotowania i gotuję 3 minuty. Zdejmuję z ognia i zbieram pianę. Pozostawiam owoce w syropie do następnego dnia.
Drugiego dnia dodaję kardamon i sok cytrynowy. Doprowadzam do zagotowania i gotuję na średnim ogniu 4-5 minut.
Gorącą konfiturę przekładam do słoiczków, zakręcam i pozostawiam do wystudzenia.
Konfitura z derenia wybornie smakuje z zimową herbatką.