Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z dyni

Konfitura z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 7034

Dodano:

Odsłon: 6109

Swój niepowtarzalny smak, zawdzięcza goździkom i laskom cynamonu, w których jest gotowana.

Składniki

  • 2 kilogramy obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 10 goździków
  • 4 laski cynamonu
  • 2 szklanki wody
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
  • 1 i 1/2 kg cukru
  • 2 żelfix
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Konfitura z dyni

Przygotowanie

  1. Pokrojoną dynię wrzucamy go garnka, wlewamy wodę, goździki i cynamon.
    Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Grzejemy, aż masa zrobi się przejrzysta.

    Wtedy dopiero sypiemy cukier. Z cukrem podgrzewamy, do momentu jego rozpuszczenia.
    Następnie wlewamy sok z cytryny, cały czas gotując. Na końcu dodajemy żelfix i gotujemy jeszcze dwie minuty.

    Wkładamy do suchych słoiczków. Odwracamy dnem do góry.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń