Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta konfitura ze względu na swój specyficzny- lekko cierpki smak- musi się zawsze znaleźć wśród moich przetworów. Uwielbiam z nią zwłaszcza drożdżowe rogaliki ale i dodana do pieczonych lub smażonych mięs wybornie smakuje.
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 2094
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 33
Delikatne polędwiczki , aromatyczny ananas , na każdy obiad.
Odsłon: 134
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38087
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 2094
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 33
Delikatne polędwiczki , aromatyczny ananas , na każdy obiad.
Odsłon: 134
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38087
Składniki
Jarzębinę przebrać, umyć i oberwać z gałązek. Przełożyć do mocnego woreczka i umieścić w zamrażarce na 24 godziny. Po wyjęciu sparzyć gorącą wodą. by zniwelować jej gorzki i cierpki smak.
Z wody , cukru i soku z cytryny ugotować syrop. Na gotujący - wrzucić owoce jarzębiny. Nie mieszać, tylko lekko potrząsać garnkiem. Wyłączyć ogień. Po dwóch godzinach czynność powtórzyć. Smażyć na wolnym ogniu aż owoce popękają. Zestawić z ognia i po dwóch godzinach jeszcze raz krótko przesmażyć.
Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut. Słoiczki po wyjęciu odwrócić do góry dnem.