Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta konfitura ze względu na swój specyficzny- lekko cierpki smak- musi się zawsze znaleźć wśród moich przetworów. Uwielbiam z nią zwłaszcza drożdżowe rogaliki ale i dodana do pieczonych lub smażonych mięs wybornie smakuje.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 366
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2258
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1851
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 799
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 366
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 2258
Szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad? Znudził Ci się tradycyjny schabowy? Ten p...
Odsłon: 1851
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających mojego bloga kulinarnego chciałab...
Odsłon: 799
Składniki
Jarzębinę przebrać, umyć i oberwać z gałązek. Przełożyć do mocnego woreczka i umieścić w zamrażarce na 24 godziny. Po wyjęciu sparzyć gorącą wodą. by zniwelować jej gorzki i cierpki smak.
Z wody , cukru i soku z cytryny ugotować syrop. Na gotujący - wrzucić owoce jarzębiny. Nie mieszać, tylko lekko potrząsać garnkiem. Wyłączyć ogień. Po dwóch godzinach czynność powtórzyć. Smażyć na wolnym ogniu aż owoce popękają. Zestawić z ognia i po dwóch godzinach jeszcze raz krótko przesmażyć.
Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut. Słoiczki po wyjęciu odwrócić do góry dnem.