Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta konfitura ze względu na swój specyficzny- lekko cierpki smak- musi się zawsze znaleźć wśród moich przetworów. Uwielbiam z nią zwłaszcza drożdżowe rogaliki ale i dodana do pieczonych lub smażonych mięs wybornie smakuje.
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9967
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1767
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9967
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1767
Składniki
Jarzębinę przebrać, umyć i oberwać z gałązek. Przełożyć do mocnego woreczka i umieścić w zamrażarce na 24 godziny. Po wyjęciu sparzyć gorącą wodą. by zniwelować jej gorzki i cierpki smak.
Z wody , cukru i soku z cytryny ugotować syrop. Na gotujący - wrzucić owoce jarzębiny. Nie mieszać, tylko lekko potrząsać garnkiem. Wyłączyć ogień. Po dwóch godzinach czynność powtórzyć. Smażyć na wolnym ogniu aż owoce popękają. Zestawić z ognia i po dwóch godzinach jeszcze raz krótko przesmażyć.
Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut. Słoiczki po wyjęciu odwrócić do góry dnem.