Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta konfitura ze względu na swój specyficzny- lekko cierpki smak- musi się zawsze znaleźć wśród moich przetworów. Uwielbiam z nią zwłaszcza drożdżowe rogaliki ale i dodana do pieczonych lub smażonych mięs wybornie smakuje.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10510
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6062
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12927
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4666
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10510
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6062
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12927
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4666
Składniki
Jarzębinę przebrać, umyć i oberwać z gałązek. Przełożyć do mocnego woreczka i umieścić w zamrażarce na 24 godziny. Po wyjęciu sparzyć gorącą wodą. by zniwelować jej gorzki i cierpki smak.
Z wody , cukru i soku z cytryny ugotować syrop. Na gotujący - wrzucić owoce jarzębiny. Nie mieszać, tylko lekko potrząsać garnkiem. Wyłączyć ogień. Po dwóch godzinach czynność powtórzyć. Smażyć na wolnym ogniu aż owoce popękają. Zestawić z ognia i po dwóch godzinach jeszcze raz krótko przesmażyć.
Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut. Słoiczki po wyjęciu odwrócić do góry dnem.