Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta konfitura u mnie być musi każdego roku. Jest świetnym dodatkiem do mięs i ciast. Najbardziej smakują mi drożdżowe rogaliki z jej dodatkiem.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 810
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1660
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6189
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8970
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 810
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1660
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6189
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8970
Składniki
Jarzębinę dokładnie przebrać, oberwać ogonki i włożyć do zamrażarki na 24 godziny. Owoce po wyjęciu z zamrażarki wrzucić na dużą ilość gotującej się wody i gotować około 5 minut. Odsączyć. W garnku z grubym dnem rozmieszać wodę z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i partiami wrzucać jarzębinę. Smażyć na wolnym ogniu około dwóch godzin aż konfitura stanie się szklista. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania się. Konfitura nadaje się do smażonych i duszonych mięs oraz do ciast.