Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta konfitura u mnie być musi każdego roku. Jest świetnym dodatkiem do mięs i ciast. Najbardziej smakują mi drożdżowe rogaliki z jej dodatkiem.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4928
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13667
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3224
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1020
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4928
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13667
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3224
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1020
Składniki
Jarzębinę dokładnie przebrać, oberwać ogonki i włożyć do zamrażarki na 24 godziny. Owoce po wyjęciu z zamrażarki wrzucić na dużą ilość gotującej się wody i gotować około 5 minut. Odsączyć. W garnku z grubym dnem rozmieszać wodę z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i partiami wrzucać jarzębinę. Smażyć na wolnym ogniu około dwóch godzin aż konfitura stanie się szklista. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania się. Konfitura nadaje się do smażonych i duszonych mięs oraz do ciast.