Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta konfitura u mnie być musi każdego roku. Jest świetnym dodatkiem do mięs i ciast. Najbardziej smakują mi drożdżowe rogaliki z jej dodatkiem.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 707
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 406
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 707
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 406
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Jarzębinę dokładnie przebrać, oberwać ogonki i włożyć do zamrażarki na 24 godziny. Owoce po wyjęciu z zamrażarki wrzucić na dużą ilość gotującej się wody i gotować około 5 minut. Odsączyć. W garnku z grubym dnem rozmieszać wodę z cukrem. Doprowadzić do wrzenia i partiami wrzucać jarzębinę. Smażyć na wolnym ogniu około dwóch godzin aż konfitura stanie się szklista. Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 minut od chwili zagotowania się. Konfitura nadaje się do smażonych i duszonych mięs oraz do ciast.