Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis babci Leokadii ma ponad sto lat i możesz mieć pewność, że dzięki niemu konfitura z truskawek wyjdzie idealna. Sekretem jest nieskomplikowana lista składników oraz odpowiednia kolejność wykonywanych czynności. Trzymaj się ich, a sukces jest gwarantowany.
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 331
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 317
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 131
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 185
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 331
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 317
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 131
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 185
Składniki
Umyj dokładnie truskawki pod bieżącą wodą, a następnie z pomocą ostrego nożyka lub dłoni pozbądź się szypułek. Zostaw do wyschnięcia albo wysusz ręcznikami papierowymi. Truskawki nie muszą być pierwszej świeżości, do przetworów także sprawdzą się takie, które nie zachwycają swoim wyglądem. Jeśli są dość duże, możesz je pokroić w ósemki albo przekroić na pół.
Czas na przygotowanie syropu, który odpowiada za odpowiednią konsystencję konfitury. W garnku z szerokim dnem umieść wodę prosto z kranu. Włącz palnik na średnią moc. Gotuj i mieszaj od czasu do czasu. Cukier powinien się dobrze rozpuścić, a konsystencja przypominać gęsty syrop.
Do garnka wrzuć truskawki, nie zmniejszając mocy grzania palnika. Najlepiej gotować owoce na dużym ogniu, aż będą powstawać szumowiny. Pianę regularnie zbieraj łyżką, ale nie mieszaj samych owoców. Jeśli boisz się o przypalenie garnka, lekko nim potrząsaj. Gotuj tak truskawki przez około 10-15 minut.
Garnek na kilka minut odstaw i przerwij gotowanie. Ponownie umieść na dużym ogniu i dalej podgrzewaj przez 10-15 minut.
Możesz to powtórzyć kilkakrotnie, aż truskawki zrobią się błyszczące. Łącznie gotowanie powinno trwać około godziny. Przy końcowym etapie gotuj truskawki na wolnym ogniu, aż syrop nabierze ciemnoczerwonego odcienia. Możesz też podzielić te etapy na kilka dni.
Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć mocno i odstaw wieczkiem do dołu. Przykryj ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.