Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny dodatek do mięs i rozgrzewających herbat
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
Składniki
Żurawinę wsyp do garnuszka (mrożoną należy wcześniej rozmrozić), zasyp cukrem i podgrzewaj na bardzo małym ogniu, aż owoce puszczą sok (ok. 30 min). Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj na bardzo wysokim ogniu przez ok 40 minut, często mieszając, aż konfitura będzie bardzo gęsta i kleista.
W między czasie piekarnik rozgrzej do 100 stopni Celsjusza. Słoiczki (2 szt po 250 ml) wyparz, wytrzyj do sucha i włóż wraz z zakrętkami do piekarnika na 10 minut.
Słoiczki ostrożnie wyciągnij z piekarnika przy pomocy ściereczki, do jeszcze ciepłych przełóż gorącą konfiturę. Mocno zakręć (również przez ściereczkę!), ustaw do góry dnem i pozostaw na zakrętce do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :)