Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna, bardzo smaczna konserwa z golonki wieprzowej (bez skóry) w słoiku.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1421
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12273
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1421
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12273
Składniki
Golonkę myjemy pod bieżącą wodą.
Z golonki zdejmujemy skórę, wycinamy kość, mięso kroimy w kostkę 3 cm, peklujemy zgodnie z gramaturą przepisu. Czas peklowania 24 godz. Po tym czasie stopniowo dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie mieszamy. Farsz wyrabiamy do odpowiedniej kleistości. Zdjętą skórę możemy do czego innego zużyć.
Farsz ścisło wkładamy do wyparzonych słoiczków, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm. Wlewamy na wierzch po 2 łyżki przegotowanej, zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.
Pasteryzacja: Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Gotowe po trzykrotnej pasteryzacji. Ostudzone wstawiamy do lodówki.
Po upływie minimum 7 dni możemy konsumować.Dlaczego po 7 dniach ? Po mniej więcej tylu dniach konserwa przeszła wszystkimi przyprawami i smakowo jest już idealna.
Smacznego !!!