Do góry

Przetwory Przepis na:

Korniszony

Korniszony

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1089

Dodano:

Odsłon: 2328

Korniszony to nic innego jak ogórki marynowane w zalewie octowej. W moim domu nie może ich zabraknąć, dlatego robię ich całkiem sporo. Dodajemy je później do kanapek, sałatek, traktujemy je również jako zakąski.

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 1 marchew
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • koper
  • ziele angielskie
  • czarny pieprz
  • gorczyca
  • 7 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 7 łyżeczek cukru
  • 4 łyżeczki soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Korniszony

Przygotowanie

  1. Wodę i ocet wlewam do garnka. Dodaję 7 łyżeczek cukru i 4 łyżeczki soli. Całość zagotowuję. Ogórki myję i osuszam, a następnie układam pionowo w słoikach. Marchewkę obieram, myję i tnę w plasterki.


  2. Do każdego słoika wrzucam kilka plasterków marchewki, po obranym ząbku czosnku, kawałku chrzanu, łodydze kopru, 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy. Ogórki zalać ciepłą zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować w kąpieli wodnej przez około 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń