Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma smacznych burgerów, koreczków imprezowych lub mieszanki pikli podawanej na zimnym bufecie bez dobrych, chrupiących korniszonów. Ogórki z tego przepisu wychodzą smaczne, odpowiednio kwaśne i słone, idealne do przekąsek w środku zimy. Sekret tkwi w odpowiednio przyprawionej marynacie i dodatkach nadających smaku.
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 380
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1199
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 87
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 380
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1199
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 87
Składniki
Jeśli masz świeże ogórki, dokładnie je umyj. Warzywa przyniesione ze sklepu możesz namoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie. Przygotuj zalewę, żeby zdążyła wystygnąć. Do dużego garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj i odstaw do przestygnięcia.
Obierz marchewki, czosnek i cebulę, następnie pokrój w plasterki. Obrany korzeń chrzanu poszatkuj w słupki. Baldachy kopru podziel na mniejsze, a gałązki pokrój na mniejsze fragmenty.
Na dno słoików wsyp kilka ziaren gorczycy i pieprzu czarnego. Jeśli korniszony mają być pikantniejsze, dołóż także kilka plasterków chili bez nasion. Układaj ciasto ogórki. Na wierzchu ułóż plasterki marchewki, cebuli, czosnku, kawałki chrzanu i kopru. Zalej ogórki zimną zalewą, wytrzyj krawędzie słoików i mocno zakręć. Pasteryzuj ogórki około 5-7 minut, a następnie ostrożnie wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia.