Do góry

Przetwory Przepis na:

Kozia broda marynowana

Kozia  broda marynowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 947 Ocena: 17750

Dodano:

Odsłon: 573

Kiedyś pod ochroną. Od 2014 już nie. Warto zbierać. Jajecznica, a`la schabowy, suszona czy marynowana, zawsze smaczna.

Składniki

  • 1/5 kg koziej brody
  • Zalewa : 1250ml wody
  • 250ml octu
  • 2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • Dodatki do 0,5 l słoika
  • pół łyżeczki białej gorczycy
  • pół listka laurowego
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 ziarenko pieprzu
  • mały plasterek cebuli
  • plasterek marchewki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kozia broda marynowana

Przygotowanie

  1. Kozie brody dokładnie wypłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki – w razie potrzeby opłukać jeszcze raz, a rdzeń pokroić nożem. W garnku doprowadziłem wodę do wrzenia (na około 1,5kg grzybów 2 litry wody), do wrzącej wody włożyłem kawałki grzybów – po paru chwilach stracą na objętości, więc spokojnie możemy dokładać kolejne porcje. Od razu po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem grzyby i odstawiłem na 5 minut, po czym odcedziłem na sicie. W garnku wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra, dół, na środku piekarnika wstawić kratkę. Do wyparzonych, czystych i suchych słoików powkładałem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalewałem zalewą, zostawiając wolną przestrzeń w szyjce, zakręciłem. Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, następnie wyjąłem, dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem, aż do wystudzenia.
    Uwaga: kozie brody są bardzo kruche i delikatne, dlatego należy wszystkie czynności wykonywać ostrożnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 25 września Wspaniały, nietuzinkowy, ale jaki finezyjny przepis! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 24 września Ciekawosc mnie tu sprowadzila, ale i tak musialam sprawdzic w necie, co to jest kozia broda :) U nas to lokowata kura albo gruba kwoka :)
Jakby jej nie nazwac, marynowanej jeszcze nigdy nie jadlam, ciekawy przepis.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń