Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krojone pomidory w słoikach są proste do wykonania, a zimą możemy się cieszyć cudownymi pomidorami o niezastąpionym aromacie. Wykorzystać można je na wiele sposobów: do zupy, do sosów, do leczo itp. Do pomidorów dodaję tylko sól, bo resztę przypraw dodaję już wedle potrzeby po otwarciu słoików. Jeśli ktoś chce można dodać czosnek lub bazylię. Ja wolę to zrobić, gdy będę robić jakieś konkretne danie. Na krojone pomidory do słoików wybrałam gatunek lima
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8522
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2997
Polecam.
Odsłon: 1767
Polecam.
Odsłon: 506
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8522
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2997
Polecam.
Odsłon: 1767
Polecam.
Odsłon: 506
Składniki
Słoiki i przykrywki myjemy i sterylizujemy ( ja w piekarniku)
Pomidory myjemy i wrzucamy na ok 2 minuty do wrzątku. Po tym czasie wyciągamy je cedzakiem na sito i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy do przestygnięcia
Po przestudzeniu zdejmujemy z pomidorów skórkę i wycinamy twardą część od ogonków
Pomidory kroimy na dwie - trzy części, w zależności od wielkości pomidorów. Wrzucamy do garnka i gotujemy ok 15-20 minut, aż pomidory zmiękną, puszczą soki. Do pomidorów dodajemy sól - po 1 płaskiej łyżeczce na każdy kilogram pomidorów
Do wyparzonych słoików wlewamy za pomocą małej chochelki wrzące pomidory razem z sokiem, który puściły. Od razu zakręcamy i odwracając do góry dnem ustawiamy jeden obok drugiego i szczelnie okręcamy kocem ( dłużej zachowają ciepło ). Można zapasteryzować ( ja akurat tak przygotowanych pomidorów nie pasteryzuję )