Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokodylki to dość ostre ogórki z nutą słodkości. Doskonale sprawdzą się jako przekąska oraz dodatek do dań na ciepło.
Polecam.
Odsłon: 196
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 68
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Polecam.
Odsłon: 196
Golonki z indyka, podane w pikantnej marynacie w stylu kuchni tex-mex (na baz...
Odsłon: 68
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 597
Składniki
Ogórki umyj w zimnej wodzie, a następnie odetnij oba końce i przekrój wzdłuż na pół lub na cztery podłużne kawałki. Ogórki umieść w garnku lub dużym, szklanym naczyniu. Wsyp do nich sól i wymieszaj wszystko razem. Odstaw naczynie w chłodne miejsce na 4 godziny, a co jakiś czas je przemieszaj.
Po tym czasie odlej wodę z ogórków. Dodaj czosnek przepuszczony przez praskę i wsyp chili w proszku. Wszystko wymieszaj.
Do garnka wlej wodę, ocet i olej. Wsyp cukier, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz. Całość podgrzej na średniej mocy palnika i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź zalewę do wrzenia, a następnie wyłącz. Przelej zalewę do garnka z ogórkami. Po paru minutach przemieszaj ogórki z zalewą i odstaw do całkowitego przestygnięcia.
W słoiczkach o pojemności 800 ml lub mniejszej, układaj podłużne połówki ogórków, na razie bez zalewy. Pod koniec układania, wszystkie wolne przestrzenie wypełnij ogórkami. Zamieszaj zalewę i zalej każdy słoik tak, by przykryć ogórki. Zakręć słoiki i poddaj je pasteryzacji przez około 10 minut.