Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy tylko zaczyna się sezon na kurki, Polacy zaczynają przygotowywać je na najróżniesze sposoby. Klasykę stanowi prosta jajecznica z tymi grzybami oraz sos na ich bazie, podawany z różnego rodzaju mięsami i warzywami. Na tym jednak nie warto poprzestawać. Kurki w occie należą do tych przetworów, które zawsze warto mieć w spiżarni. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań lub samodzielna przekąska do podania w czasie przyjęć. Z pewnością nie pożałujecie czasu poświęconego na ich przygotowanie.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22628
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14954
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4729
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44766
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 688
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22628
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14954
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4729
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44766
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 688
Składniki
Kurki dokładnie oczyść. Możesz zrobić to przy pomocy pędzelka lub oprószając grzyby niedużą ilością mąki ziemniaczanej, a następnie płucząc je do momentu uzyskania czystej wody.
Oczyszczone grzyby przełóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj przez około 5 minut. Odcedź i poczekaj aż lekko przestygną.
W rondelku przygotuj zalewę. Wlej do niego wodę i ocet. Dodaj również sól, cukier, pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę oraz pozostałe przyprawy. Całość zagotuj, a następnie odstaw aby lekko przestygło.
Przełóż grzyby do słoiczków, układając je dosyć ciasno. Zalej je przygotowaną wcześniej zalewą. Dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 30 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia do góry dnem. Kurki w occie przechowuj w spiżarni lub w ciemnej półce.