Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy tylko zaczyna się sezon na kurki, Polacy zaczynają przygotowywać je na najróżniesze sposoby. Klasykę stanowi prosta jajecznica z tymi grzybami oraz sos na ich bazie, podawany z różnego rodzaju mięsami i warzywami. Na tym jednak nie warto poprzestawać. Kurki w occie należą do tych przetworów, które zawsze warto mieć w spiżarni. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań lub samodzielna przekąska do podania w czasie przyjęć. Z pewnością nie pożałujecie czasu poświęconego na ich przygotowanie.
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1021
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4429
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 453
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2836
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38746
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1021
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4429
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 453
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 2836
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38746
Składniki
Kurki dokładnie oczyść. Możesz zrobić to przy pomocy pędzelka lub oprószając grzyby niedużą ilością mąki ziemniaczanej, a następnie płucząc je do momentu uzyskania czystej wody.
Oczyszczone grzyby przełóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj przez około 5 minut. Odcedź i poczekaj aż lekko przestygną.
W rondelku przygotuj zalewę. Wlej do niego wodę i ocet. Dodaj również sól, cukier, pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę oraz pozostałe przyprawy. Całość zagotuj, a następnie odstaw aby lekko przestygło.
Przełóż grzyby do słoiczków, układając je dosyć ciasno. Zalej je przygotowaną wcześniej zalewą. Dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 30 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia do góry dnem. Kurki w occie przechowuj w spiżarni lub w ciemnej półce.