Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy tylko zaczyna się sezon na kurki, Polacy zaczynają przygotowywać je na najróżniesze sposoby. Klasykę stanowi prosta jajecznica z tymi grzybami oraz sos na ich bazie, podawany z różnego rodzaju mięsami i warzywami. Na tym jednak nie warto poprzestawać. Kurki w occie należą do tych przetworów, które zawsze warto mieć w spiżarni. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań lub samodzielna przekąska do podania w czasie przyjęć. Z pewnością nie pożałujecie czasu poświęconego na ich przygotowanie.
Przepis dnia
Propozycja na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu danie z rybą w roli gł...
Odsłon: 485
Papryka marynowana to doskonały dodatek do kanapek, sałatek i również dekora...
Odsłon: 388
Pierś z kurczaka smażymy i polewamy sosem serowo -szpinakowym. Sos jest przep...
Odsłon: 2311
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 590
Przepis dnia
Propozycja na pyszne, pożywne i proste w przygotowaniu danie z rybą w roli gł...
Odsłon: 485
Papryka marynowana to doskonały dodatek do kanapek, sałatek i również dekora...
Odsłon: 388
Pierś z kurczaka smażymy i polewamy sosem serowo -szpinakowym. Sos jest przep...
Odsłon: 2311
Raz lub dwa do roku gotuję ozorki w sosie albo chrzanowwo - musztardowym, alb...
Odsłon: 590
Składniki
Kurki dokładnie oczyść. Możesz zrobić to przy pomocy pędzelka lub oprószając grzyby niedużą ilością mąki ziemniaczanej, a następnie płucząc je do momentu uzyskania czystej wody.
Oczyszczone grzyby przełóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj przez około 5 minut. Odcedź i poczekaj aż lekko przestygną.
W rondelku przygotuj zalewę. Wlej do niego wodę i ocet. Dodaj również sól, cukier, pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę oraz pozostałe przyprawy. Całość zagotuj, a następnie odstaw aby lekko przestygło.
Przełóż grzyby do słoiczków, układając je dosyć ciasno. Zalej je przygotowaną wcześniej zalewą. Dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 30 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia do góry dnem. Kurki w occie przechowuj w spiżarni lub w ciemnej półce.