Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy tylko zaczyna się sezon na kurki, Polacy zaczynają przygotowywać je na najróżniesze sposoby. Klasykę stanowi prosta jajecznica z tymi grzybami oraz sos na ich bazie, podawany z różnego rodzaju mięsami i warzywami. Na tym jednak nie warto poprzestawać. Kurki w occie należą do tych przetworów, które zawsze warto mieć w spiżarni. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do wielu dań lub samodzielna przekąska do podania w czasie przyjęć. Z pewnością nie pożałujecie czasu poświęconego na ich przygotowanie.
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 20
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 351
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 375
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 421
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 155
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 20
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 351
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 375
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 421
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 155
Składniki
Kurki dokładnie oczyść. Możesz zrobić to przy pomocy pędzelka lub oprószając grzyby niedużą ilością mąki ziemniaczanej, a następnie płucząc je do momentu uzyskania czystej wody.
Oczyszczone grzyby przełóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj przez około 5 minut. Odcedź i poczekaj aż lekko przestygną.
W rondelku przygotuj zalewę. Wlej do niego wodę i ocet. Dodaj również sól, cukier, pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę oraz pozostałe przyprawy. Całość zagotuj, a następnie odstaw aby lekko przestygło.
Przełóż grzyby do słoiczków, układając je dosyć ciasno. Zalej je przygotowaną wcześniej zalewą. Dokładnie zakręć, a następnie pasteryzuj przez około 30 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia do góry dnem. Kurki w occie przechowuj w spiżarni lub w ciemnej półce.