Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki w sosie śmietanowym to klasyczne połączenie przepysznych i delikatnych grzybów z kremowym sosem wzbogaconym o chrupiące grzanki i bekon. Dodatek białego wina podkręca aromat sosu i sprawia, że smakuje znacznie lepiej niż wersja klasyczna. Świetnie sprawdza się z makaronem, kopytkami czy ryżem.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38542
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 397
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38542
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 397
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 160
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 371
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9247
Składniki
Chleb oraz boczek rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza. Kromki chleba wyjmij po 2 minutach, a boczek po 10 minutach, kiedy tłuszcz się wytopi. Chleb pokrój na grzanki, a boczek połam na mniejsze kawałki.
Kurki opłucz i osusz. Duże okazy pokrój na 2-3 części. Mniejsze pozostaw w całości.
Cebulę drobno pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż wszystko razem przez minutę. Wlej białe wino.
Dodaj kurki i podsmaż je na dużym ogniu przez 2 minuty.
Dodaj śmietanę i bulion. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez kolejne 2 minuty.
Natkę pietruszki posiekaj. Dopraw danie ziołem, solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj grzanki i boczek.
Kurki w sosie śmietanowym podawaj z dodatkiem ulubionego dodatku skrobiowego.