Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki w sosie śmietanowym to klasyczne połączenie przepysznych i delikatnych grzybów z kremowym sosem wzbogaconym o chrupiące grzanki i bekon. Dodatek białego wina podkręca aromat sosu i sprawia, że smakuje znacznie lepiej niż wersja klasyczna. Świetnie sprawdza się z makaronem, kopytkami czy ryżem.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 140
Składniki
Chleb oraz boczek rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza. Kromki chleba wyjmij po 2 minutach, a boczek po 10 minutach, kiedy tłuszcz się wytopi. Chleb pokrój na grzanki, a boczek połam na mniejsze kawałki.
Kurki opłucz i osusz. Duże okazy pokrój na 2-3 części. Mniejsze pozostaw w całości.
Cebulę drobno pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż wszystko razem przez minutę. Wlej białe wino.
Dodaj kurki i podsmaż je na dużym ogniu przez 2 minuty.
Dodaj śmietanę i bulion. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez kolejne 2 minuty.
Natkę pietruszki posiekaj. Dopraw danie ziołem, solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj grzanki i boczek.
Kurki w sosie śmietanowym podawaj z dodatkiem ulubionego dodatku skrobiowego.