Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki w zalewie octowej to sposób na zamknięcie ich wyjątkowego smaku w zalewie. Niewielka ilość octu nie zabija ich prawdziwości i umożliwia wszechstronne zastosowanie w kuchni, w niemal dowolnej potrawie. W przepisie nie ma także cukru, który jest zbędny w przypadku marynowanych grzybów. Ciekawym podejściem jest tu krótkotrwałe podsmażenie kurek, co dodatkowo wpływa na moc ich smaku.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 154
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2434
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 154
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2434
Składniki
Oczyść grzyby poprzez szybkie przepłukanie pod bieżącą wodą. Przenieś je na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar wody.
Na szerokiej patelni podgrzej olej i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smaż go przez kilka minut na średnim ogniu do momentu zezłocenia.
Przełóż grzyby na patelnię i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj całość na wolnym ogniu do momentu lekkiego zwiędnięcia kurek.
Dodaj wodę i ocet. Zawartość patelni zagotuj.
Słoiki wysterylizuj. Na podaną ilość składników powinny wystarczyć dwa litrowe.
Grzyby wyłów z zalewy i przenieś do słoików. Zalej je mieszaniną octową do wysokości ok. 1 cm pod nakrętkę.
Wstrząśnij delikatnie zawartością słoików, by pozbyć się kieszeni powietrza i ewentualnie dolej jeszcze zalewy.
Słoiki dobrze zakręć i wstaw do garnka wyłożonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy ich wysokości i pasteryzuj przez ok. 15 minut.
Gorące słoiki wyjmij i postaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kurki w zalewie octowej przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.