Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki w zalewie octowej to sposób na zamknięcie ich wyjątkowego smaku w zalewie. Niewielka ilość octu nie zabija ich prawdziwości i umożliwia wszechstronne zastosowanie w kuchni, w niemal dowolnej potrawie. W przepisie nie ma także cukru, który jest zbędny w przypadku marynowanych grzybów. Ciekawym podejściem jest tu krótkotrwałe podsmażenie kurek, co dodatkowo wpływa na moc ich smaku.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3089
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 138
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 59
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 72
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3089
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 138
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 59
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 72
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Oczyść grzyby poprzez szybkie przepłukanie pod bieżącą wodą. Przenieś je na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar wody.
Na szerokiej patelni podgrzej olej i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smaż go przez kilka minut na średnim ogniu do momentu zezłocenia.
Przełóż grzyby na patelnię i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj całość na wolnym ogniu do momentu lekkiego zwiędnięcia kurek.
Dodaj wodę i ocet. Zawartość patelni zagotuj.
Słoiki wysterylizuj. Na podaną ilość składników powinny wystarczyć dwa litrowe.
Grzyby wyłów z zalewy i przenieś do słoików. Zalej je mieszaniną octową do wysokości ok. 1 cm pod nakrętkę.
Wstrząśnij delikatnie zawartością słoików, by pozbyć się kieszeni powietrza i ewentualnie dolej jeszcze zalewy.
Słoiki dobrze zakręć i wstaw do garnka wyłożonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy ich wysokości i pasteryzuj przez ok. 15 minut.
Gorące słoiki wyjmij i postaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kurki w zalewie octowej przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.