Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurki w zalewie octowej to sposób na zamknięcie ich wyjątkowego smaku w zalewie. Niewielka ilość octu nie zabija ich prawdziwości i umożliwia wszechstronne zastosowanie w kuchni, w niemal dowolnej potrawie. W przepisie nie ma także cukru, który jest zbędny w przypadku marynowanych grzybów. Ciekawym podejściem jest tu krótkotrwałe podsmażenie kurek, co dodatkowo wpływa na moc ich smaku.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 101
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 134
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 82
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 172
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 101
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 134
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 82
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 172
Składniki
Oczyść grzyby poprzez szybkie przepłukanie pod bieżącą wodą. Przenieś je na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar wody.
Na szerokiej patelni podgrzej olej i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smaż go przez kilka minut na średnim ogniu do momentu zezłocenia.
Przełóż grzyby na patelnię i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj całość na wolnym ogniu do momentu lekkiego zwiędnięcia kurek.
Dodaj wodę i ocet. Zawartość patelni zagotuj.
Słoiki wysterylizuj. Na podaną ilość składników powinny wystarczyć dwa litrowe.
Grzyby wyłów z zalewy i przenieś do słoików. Zalej je mieszaniną octową do wysokości ok. 1 cm pod nakrętkę.
Wstrząśnij delikatnie zawartością słoików, by pozbyć się kieszeni powietrza i ewentualnie dolej jeszcze zalewy.
Słoiki dobrze zakręć i wstaw do garnka wyłożonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy ich wysokości i pasteryzuj przez ok. 15 minut.
Gorące słoiki wyjmij i postaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kurki w zalewie octowej przechowuj w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.